HNK Mostar: Listopadski repertoar u znaku nagrađivane predstave ''Identitluk''

Datum objave: 02.10.2020   Broj čitanja: 180
Listopad u HNK Mostar.
HNK Mostar: Listopadski repertoar u znaku nagrađivane predstave ''Identitluk''

 

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u mjesecu listopadu je u znaku predstave „Identitluk“ koja je na nedavno održanom 17. Međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska" osvojila Veliku lisku, festivalski Gran Prix, odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Od 4. do 7. listopada ova predstava gostuje u Cazinu, Bihaću, Prijedoru i Banjoj Luci, a u Mostaru, u HNK Mostar bit će odigrana dva puta – 19. i 20. listopada, nakon čega ponovno ima jedno gostovanje, i to na festivalu „Marulićevi dani“ u Splitu 23. listopada.

 

Predstava „Identitluk“ je koprodukcijski projekt HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, a publiku uvijek nasmije do suza. Nastala je po motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“, a inače je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla koji čine: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić i Dražen Pavlović iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumac Nedim Malkočević. Scenografkinja i kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević. Ova je predstava u kratkom vremenu od premijerne izvedbe u prosincu 2019. godine već osvojila pet značajnih nagrada.

 

Prvi koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta Mostar i HNK Mostar „Ajmo na fuka“ bit će izveden 16. i 17. listopada, a to je predstava koju su Robert Pehar i Saša Oručević odigrali više od 50 puta. Ovjenčana je s četiri nagrade. Priča je to o podijeljenom gradu i besmislu rata, o dva mlada, mrtva vojnika koji su bili na sukobljenim stranama istog grada u kojem su živjeli. Autor i redatelj predstave je Dragan Komadina.

 

Za kraj mjeseca, odnosno 26. i 27. listopada, planirane su dvije izvedbe „Sviraj to ponovno, Sam“, čiji je autor proslavljeni američki glumac, redatelj i scenarist Woody Allen. Specifična je to komedija o muško-ženskim odnosima ozbiljne tematike, ali obrađena na način da je lagana za gledanje i vrlo opuštajuća, a njezinu režiju potpisuje Mario Kovač.

 

Robert Pehar, koji glumi glavnog lika ove drame, kaže da je zapravo britki inteligentni humor ono što je opuštajuće u predstavi jer ni u jednom trenutku ne ulazi u vulgarnost. Inače, ova komedija je postavljena šezdesetih godina, ali je i danas svježa zbog same tematike. Osim Roberta Pehara, u predstavi igraju i Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić i Ivan Skoko.

 

U off programu kazališta za ovaj mjesec izdvajamo predstavljanje zbirke priča „Svetkovina“ Magdalene Blažević 8. listopada na kojoj će predstavljači biti Josip Mlakić i Seid Serdarević iz izdavačke kuće Fraktura, kao i otvaranje književnog festivala Poligon koje će biti 15. listopada uz Želimira Periša i preformans Ilije Pulića.

 

Ulaznice za predstave mogu se rezervirati na facebook stranici HNK Mostar ili na broj 063 019 019 od 9 do 17 sati. Cijena ulaznice je 10 KM, učenička/umirovljenička/studentska je 5 KM, a mogu se iskoristiti besplatni vaučeri Sveučilišta u Mostaru.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio