BiH PRED BANKROTOM - Ekonomija u drugom kvartalu pala za velikih 10,8%

Datum objave: 03.10.2020   Broj čitanja: 329
Sezonski podešena serija podataka pokazuje pad Bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2020. godine od 10,8 posto u odnosu na prethodni kvartal. Ovo su službeni podaci Agencije za statistiku BiH.
BiH PRED BANKROTOM - Ekonomija u drugom kvartalu pala za velikih 10,8%


Pandemija koronavirusa je ipak dovela do većeg pada BDP-a nego što je očekivano, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

 

"BDP je u drugom kvartalu pao za ogromnih 10,8 posto u odnosu na prvi kvartal. Za ekonomiju BiH, koja ima svakako nisku osnovicu za obračun, ovaj pad je zaista značajan, što se može pripisati nedovoljnoj i zakašnjeloj reakciji vlasti, a na što je upozoravao u više navrata progresivni dio struke" kaže.

 

Ekonomist Draško Aćimović za Klix.ba kaže kako je pad BDP u drugom kvartalu duplo viši od onoga koji su najavljivali predstavnici vlasti, prenosi Klix.ba.

 

"Pad od 10,8% je strašan za zemlju slabe ekonomije poput BiH. Međutim, prema nekim informacijama stvarni pad je još i veći jer obračun kredita i donacija u ovoj statististici nije jasno naglašen tako da je stvarni pad moguće i još veći. BiH se ne može spasiti od bankrota ako se ne urade hitne reforme radi uštede u javnom sektoru i zaustavi korupcija i kriminal", izjavio je.

 

Bankrot države je stanje kada ona nije više u stanju plaćati svoje obaveze, prije svega dugove, za što joj je potrebna pomoć i postojećih ali i budućih kreditora, precizira Aćimović.

 

"Posljedice bankrota državne kase su bolne za cijelo stanovništvo jer slijedi snažan pad životnog standarda zbog nezaposlenosti i inflacije, gubitak ušteđevine i slabljenje valute. Država ne bankrotira u klasičnom smislu te riječi, već jednostavno objavi platnu nesposobnost. To znači da su kreditne linije porušene, dakle, da država ne može dobiti kredite za servisiranje postojećih kamata i otplatu glavnice", kazao je.

 

Podsjeća kako država u bankrotu objavljuje da ne može više da isplaćuje mirovine i plate javnom i državnom sektoru.

 

"Iskustva govore da tada javne usluge postaju mnogo lošije i da neminovno prijete socijalni nemiri", zaključio je Aćimović.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Covid06.10.2020 20:50 sati
    Ha ha hàaa ma nije istina to se vi šalite,neka lopovi iz politike vrate ukradeno i bit će svima para
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio