Trumpu dali prvu dozu deksametazona. Evo što je to

Datum objave: 04.10.2020   Broj čitanja: 335
Donald Trump započeo je liječenje deksametazonom.
Trumpu dali prvu dozu deksametazona. Evo što je to


Prvo su mu dali koktel antitijela, potom Remdesivir, a danas su liječnici otkrili da je primio i prvu dozu deksametazona.

"Razgovarali smo hoćemo li uopće početi s terapijom deksametazona, ali smo zaključili da su prednosti veće od mogućih posljedica", dodao je.

Deksametazon je protuupalni kortikosteroid, jeftin je i široko dostupan. 

Prema rezultatima studije sveučilišta Recovery u Oxfordu, deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome covida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

 

U ovaj veliki klinički pokus uključena su 2104 pacijenta koji su bili nasumično odabrani među hospitaliziranim bolesnicima. Oni su 10 dana svakodnevno dobivali doze od 6 mg lijeka (bilo oralno ili intravenozno). Druga nasumično odabrana skupina od 4321 pacijenta dobivala je uobičajenu zdravstvenu skrb za covid-19. Među onima koji su dobivali uobičajenu skrb smrtnost nakon 28 dana bila je najviša u skupini bolesnika koji su trebali respiratore (41%), nešto manja bila je kod onih koji su trebali kisik (25%), a najmanja među onima koji nisu trebali nikakve respiratorne intervencije (13%), prenosi Index.hr.

 

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu.

Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka.

Na temelju ovih rezultata autori studije su zaključili da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

"Ovo je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak naprijed“, komentirao je u lipnju rezultate studije epidemiolog Peter Horby sa sveučilišta Oxford.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio