80-postotni alkohol ubija koronu u roku od 15 sekundi

Datum objave: 07.10.2020   Broj čitanja: 349
Znanstvenici s japanskog sveučilišta Kyoto ispitivali su izdržljivost koronavirusa (SARS-CoV-2) i virusa gripe tipa A (IAV) u mješavini sluzi gornjih dišnih puteva i na površini ljudske kože.
80-postotni alkohol ubija koronu u roku od 15 sekundi

 

Njihovo otkriće dodatno potvrđuje da je novi koronavirus izrazito tvrdokoran u odnosu na virus gripe. 

Nakon niza analiza, japanski su stručnjaci došli do spoznaje da se oba virusa znatno manje zadržavaju na površini kože nego na drugim neorganskim površinama (poput metala, plastike, stakla), no koronavirus značajno duže može preživjeti na koži od virusa gripe. Otkrili su da SARS-CoV-2 na koži preživljava u prosjeku devet sati, dok IAV na ljudskoj koži u prosjeku preživljava 1,82 sata.

Znanstvena studija objavljena je u časopisu "Clinical Infectious Diseases", a pokazala je i koliko dugo oba virusa mogu preživjeti u sluzi gornjih dišnih puteva. Novi koronavirus može preživjeti do 11 sati u sluzi, dok IAV postaje neaktivan nakon 1,69 sati.

U istom istraživanju testirala se i dezinfekcijska učinkovitost 80-postotnog alkohola u borbi protiv ovih dvaju virusa i utvrđeno je kako je sredstvo za dezinfekciju vrlo učinkovito. I jedan i drugi virus uništilo je u roku od 15 sekundi.

Mogućnost virusa SARS-CoV-2 da preživi do devet sati na ljudskoj koži povećavai rizik od zaraze u kontaktu s drugima, stoga znanstvenici u zaključku navode kako je ispravna higijena ruku iznimno važna kako bi se spriječilo širenje koronavirusnih infekcija.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • koliko?07.10.2020 12:29 sati
    koliko ono ima vodka, a koliko underberg
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio