NAKON REKORDA U FBIH: NOVE PREPORUKE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBIH

Datum objave: 08.10.2020   Broj čitanja: 906
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZFBiH) objavio je nove preporuke za planiranje javnih okupljanja u kontekstu organizacije događaja dok traje koronavirus.
NAKON REKORDA U FBIH: NOVE PREPORUKE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBIH
Kako su naveli, s obzirom na to da se koronavirus prenosi s osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni problem s potencijalnim posljedicama.


"Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tokom putovanja na događaj, na samom događaju, kao i nakon njega kada se sudionici vrate u svoju životnu sredinu. Organizator prilikom planiranja okupljanja mora uzeti u obzir adekvatne pripreme. U fazi planiranja neophodno je provesti odgovarajuću procjenu rizika. U ovoj procjeni u obzir treba uzeti naredbe kriznih stožera i ažurirane izvještaje o koronavirusu javnozdravstvenih institucija u BiH", naveli su iz ZZJZFBiH.


Od specifičnih karakteristika događaja u obzir treba uzeti sljedeće:

broj osoba na događaju, kao i gustinu rasporeda osoba,

prirodu kontakta tokom događaja i osiguranje sjedećih mjesta,

mogućnost organizacije na otvorenom,

dob posjetitelja,

dužinu trajanja događaja.


ZZJZFBiH je izdao i specifične smjernice za koronavirus

Detektirati i nadzirati pojavu covid-19 slučajeva povezanu s javnim okupljanjem:

Preporučuje se da postoji popis zvanica, popis posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome koronavirusa prilikom ulaska na događaj.


Primijeniti odgovarajuće mjere za sprečavanje širenja virusa:

Sve mjere propisane od nadležnih organa, kao što su: nošenje maski preko usta i nosa, održavanje fizičke distance između osoba od 1,5-2m u svakom trenutku, izbjegavanje direktnog bliskog kontakta (rukovanje, grljenje, ljubljenje), osiguranje adekvatnih higijenskih uslova (toaleti, pranje i dezinfekcija ruku).


Informirati posjetitelje o javnozdravstvenim mjerama specifičnim za sprečavanje širenja:

Pripremiti plakate, letke i druge načine informiranja o koronavirusu.

Planirati nadziranje provedbe ovih mjera, operativni tim/redari/policija.


Planirati donošenja odluka u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije:

U tom slučaju možda će biti neophodno znatno smanjiti broj posjetitelja i zvanica ili čak i otkazati događaj.


Imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Kada je riječ o komunikaciji iz ZZJZFBiH su naveli da glavne preporuke za posjetitelje događaja moraju biti koordinirane i konzistentne.

"Moraju sadržavati okvirnu procjenu rizika od zaraze koronavirusom, savjete o mjerama prevencije, posebno o respiratornoj higijeni, higijeni ruku, nošenju zaštitnih maski preko usta i nosa. Tu su i savjeti o traženju medicinske pomoći tokom događaja, informacije o simptomima bolesti te je potrebno da se osobe koje imaju simptome povezane s koronavirusom posavjetuju s ljekarom da ne dolaze na događaj", istaknuto je.


U operativne preporuke za smanjenje rizika od prijenosa koronavirusa, između ostalog, preporučuje se da osobe koje boluju od hroničnih bolesti ne dolaze na događaj, a to se odnosi na posjetitelje i osoblje. Također, to se isto preporučuje i za one koji razviju određene simptome.


"Promovirati respiratornu i higijenu ruku te osigurati dovoljan broj lokacija za njihovo pranje i dezinfekciju. Voditi računa da ove lokacije budu stalno opskrbljene sapunom, sredstvom za dezinfekciju i papirnim ubrusima. Na ovim lokacijama kao i na ulazima postaviti upute i informacije o važnosti higijene ruku i respiratornoj higijeni", dodali su.


Kako su istaknuli, osobe koje se razbole tokom događaja treba izolirati do dolaska zdravstvenih službi.


"U ovu svrhu osigurati prostore za privremenu izolaciju i pružanje medicinske pomoći, a gužve treba spriječiti. Neophodno je poduzeti odgovarajuće mjere da bi se osigurala fizička udaljenost između osoba tokom događaja i da bi se spriječio direktan bliski kontakt između osoba. To se sve postiže smanjenjem broja učesnika, povećanjem kapaciteta za transport putnika, kreiranjem planiranog rasporeda dolaska i odlaska pojsetitelja, minimiziranjem mogućnosti grupiranja osoba na ključnim mjestima (toaleti, mjesta sa hranom)", naveli su.


Posebno su naglasili da ukoliko dođe do sumnje u pojavu koronavirusa vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama.

"Ovo uključuje pružanje informacija o uzvanicima i posjetiteljima, posebno onima koji su imali simptome karakteristične za koronavirus. Ukoliko se pojavi dokazani slučaj zaraze, potrebno je osigurati mehanizam putem kojeg se posjetitelji koji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti", poručili su iz ZZJZFBiH.


Dodatne informacije o koronavirusu, kao i informativne materijale možete pronaći na web-stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH: https://www.zzjzfbih.ba/
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio