Princa s 'Farme' spasio general Gotovina: Braća mu ubijena, u Hrvatskoj našao spas

Datum objave: 08.10.2020   Broj čitanja: 286
Miljenik publike u novoj sezoni 'Farme' postao je Nigerijac Prince Wale Sonyiki. U Hrvatskoj je devet godina, iz Afrike je pobjegao od sigurne smrti, a neko vrijeme radio je u tunogojilištu Ante Gotovine..
Princa s 'Farme' spasio general Gotovina: Braća mu ubijena, u Hrvatskoj našao spas

 

U novoj sezoni 'Farme' pozornost publike odmah na početku privukao je Nigerijac zaraznog osmijeha Prince Wale Sonyiki (35). Ovaj mladić već devet godina živi u Hrvatskoj, u koju je stigao kao izbjeglica...

 

Kako kaže, njegovo odredište bila je Italija, no spletom okolnosti završio je u Hrvatskoj, gdje je i ostao.

 

- Kad sam došao u Hrvatsku, prvi put sam se osjećao sigurno i vidio budućnost - rekao je Prince.

 

Radio je u Biogradu kao mornar, ribar i kuhar kod Ante Gotovine u njegovu tunogojilištu.

 

- Bio je kvalitetan i savjestan radnik.koji je uredno i pravovremeno izvršavao svoje radne obaveze te uvažavao dobre međuljudske odnose i suradnju - same pohvale na račun Princea ima Gotovina.

 

Iza njega je i višegodišnja suradnja s Centrom za mirovne studije u pružanju podrške izbjeglicama i educiranju senzibilizacije javnosti, a surađuje i s međunarodnom organizacijom 'Liječnici svijeta'. Kod nas je i osnovao udrugu Afrikanaca u Hrvatskoj te otvorio afrički restoran. Nažalost, život su mu obilježile tragedije.

 

- Vraćao sam se iz crkve s braćom. Napali su nas mačetama. Uspio sam se sakriti u smrdljivi kanal. Gledao sam kako ubijaju dvojicu moje braće - ispričao je Prince Wale Soniyiki za 24sata 2013. godine.

 

U Libiji su mu banditi oduzeli novac i spalili dokumente. Sačuvao je tek nešto dolara u čarapi. Iz Libije je pronašao brod koji ga je trebao prevesti u Italiju. Kao u filmovima, kad se počela nazirati obala, presrela ih je policija. Kapetan je okrenuo brod. Iskrcali su ih u Hrvatskoj. U Splitu ga je zaustavila policija. Objasnio im je odakle je. Prvo su ga prebacili u Centar za tražitelje azila u Kutini.

 

- Bilo je dosadno jer smo imali tri obroka na dan i spavanje, a ja sam navikao raditi - rekao nam je te 2013. godine.

 

Priključio se volonterima Centra za mirovne studije i drugim azilantima pomagao je naučiti jezik. Kasnije se zaposlio kod Ante Gotovine u tunogojilištu.

 

- Ante Gotovina mi je uvijek govorio da ga zovem ako mi nešto zatreba i da će mi on pomoći, ali ja ne želim, ne za takve stvari, draže mi je ovako - rekao je Nigerijac u razgovoru za novac.hr prošle godine. I evo nam ga sad na 'Farmi'.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio