Hercegovačke kamene kuće su kvalitetnije, zimi tople, a ljeti hladne

Datum objave: 10.10.2020   Broj čitanja: 940
"Kamene livade" ograđene kamenom ogradom uobičajena su praksa u Hercegovini.
Hercegovačke kamene kuće su kvalitetnije, zimi tople, a ljeti hladne

 

- Ovo je samo prizor za oči. Mi ovo volimo, ali svako voli ono gdje se rodio. Meni su čudne bosanske livade koje nemaju kamena, iako su plodne i vrlo korisne - kazao je Feni stanovnik Kljune Džemal Omerika.

Kaže da su kamene kuće i štale kvalitetnije, jer su zimi tople, a ljeti hladne.

- Ovdje su zime teške, ali kada se kameni zid debljine 60 centimetara ugrije, nema zime - navodi Omerika, koji živi u jednoj od nekoliko preostalih kamenih kuća u Kljuni.

Omerika kao i veći dio stanovništva Kljune bavi se uzgojem ovaca, što im je primarna djelatnost. Kaže da je u ovakvom kraju najlakše raditi s ovcama. Uzgoj krava, dodaje Omerika, također je prihvatljiv, ali otežavajuća okolnost je prodaja mlijeka.  


"Iako je sada pusta, tužno škripe vrata njena, ipak srcu najdraža je, stara kuća od kamena…", kažu stihovi domaće pjesnikinje Ljiljane Tolj. Možda i ova priča bude nekima motiv da se vrate svome kamenu...

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • z.t.12.10.2020 12:06 sati
    Ne ostavljajmo svoje rodne kuće i ognjišta, obnavljajmo ih u okviru svojih mogućnosti i predajmo ih našoj djeci. To je najbolji način čuvanja našeg identitete i prepoznatljivosti naših temeljnih vrednota, kao i garancija kvalitetnog odgoja i edukacije naših poptomaka. Jer "Ko na tvrdoj stini svoju povist piše, tom ne može ni'ko prošlost da izbriše"
  • Ćorluka Zagreb10.10.2020 20:10 sati
    Srce zatreperi kad se sjetim rodne kamene kuće. Kućo rodna Kućo stara ostat ćeš kao spomen na najljepše djetinjstvo u tvom zagrljaju uz brižnu obitelj. Neću dozvoliti da spomenik na moje stare psdne. Neću dozvoliti da u zaborav ode moje prekrasno djetinjstvo u prekrasnom rodnom kraju.
  • 10.10.2020 14:15 sati
    Svatko voli ono u cemu je iznikao
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio