Papa Franjo na funkciji ostavio samo dvojicu ovjekovječenih prijatelja Hrvata u BiH i MEĐUGORJA

Datum objave: 13.10.2020   Broj čitanja: 360
Papa Franjo djelomično je obnovio sastav Kardinalskog povjerenstva za Vatikansku banku IOR (Istituto per le Opere di Religione - Ustanova za vjerska djela).
Papa Franjo na funkciji ostavio samo dvojicu ovjekovječenih prijatelja Hrvata u BiH i MEĐUGORJA

 

Od petorice dosadašnjih članova ostaju samo španjolski kardinal Santos Abril y Castello kao predsjednik te bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, piše Večernji list BiH

Reforme i kardinali

Upravo ta dvojica kardinala, koje se smatra dijelom najbližih suradnika pape Franje, zanimljiva su i za Bosnu i Hercegovinu. Kardinal Castello, danas 85-godišnjak, bio je imenovan za nuncija u Bosni i Hercegovini u travnju 2003. godine, a zanimljiva je stvar da je već do dolaska na tu službu ovaj istaknuti vjerski dužnosnik i poliglot odlično znao hrvatski jezik. U BiH ga je dočekala i smrt pape Ivana Pavla II. te je iz Sarajeva uputio priopćenje u povodu tužnog događaja.

- Nema sumnje da je Papa bio osoba izvanrednoga bogatstva. Njegova neobična inteligencija i njegova široka kultura, ne samo na vjerskom nego i na filozofskom i sociološkom području, pretvarale su njegove kontakte u ispitivanje problema koji su impresionirali svojom oštrinom - istaknuo je tada o Papi kojeg je pratio na sedam međunarodnih putovanja.


S papom Franjom Castello se sprijateljio prije dolaska u BiH, i to dok je bio nuncij u Argentini, a današnji papa Jorge Mario Bergoglio bio nadbiskup Buenos Airesa. Kardinal Christoph Schönborn, kojeg mnogi smatraju najvećom podrškom papi Franji u provođenju reformi, ovjekovječeni je prijatelj Hrvata u BiH, koji je puno učinio za Međugorje. Dolazio je u ovo mjesto ukazanja Blažene Djevice Marije pa čak bio i kritiziran od onih koji nisu bili skloni Međugorju, no nikad se nije pokolebao.

- Naš Sveti Otac korak po korak davao je znakove da je Međugorje blagoslovljeno mjesto na kojemu je Gospa ljudima tako blizu i šalje toliku pomoć.

Povjerenstvo bez Bozanića

Crkva sa zahvalnošću priznaje ono što toliki ljudi već desetljećima doživljavaju u Međugorju i što vas potiče da, unatoč ljetnoj vrućini, dolazite u tako velikom broju na ovo mjesto milosti. Ovdje nam je nebo tako blizu, ovdje Gospa daruje toliko utjehe i obraćenja, ovdje mnogi od vas otkrivaju radost ispovijedi, sakramenta oproštenja. Ovdje doživljavate zajedništvo u vjeri, ovdje sklapate prijateljstva, ovdje mnogi doživljavaju unutarnje iscjeljenje od životnih rana. Molite za papu Franju - napisao je u jednom od pisama Međugorju. Sama činjenica da je Papa u jednoj od najvažnijih institucija sačuvao dvojicu osvjedočenih prijatelja Hrvata katolika u BiH ide u prilog tome da ovdašnji narod, ali i cijelu BiH, Vatikan neće zaboraviti.

Također, u Kardinalskom povjerenstvu više nije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je bio član od 2014. godine.•

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio