Slučajnost? Zagreb je 1880. i 2020. pogodio potres, a Mariju Bistricu istih godina - požar!

Datum objave: 14.10.2020   Broj čitanja: 303
Godina je 1880. Zagreb je 9. studenoga pogodio potres magnitude 6,3 Richtera, srušio svodove, zvonike i zdrobio oltare u Katedrali. A crkvu u Mariji Bistrici pogodio je požar koji ju je progutao gotovo cijelu.20-10-13-kip-marija-bistrica
Slučajnost? Zagreb je 1880. i 2020. pogodio potres, a Mariju Bistricu istih godina - požar!

 

Neoštećeni su ostali samo glavni oltar i čudotvorni kip Majke Božje Bistričke.

Godina je 2020. Zagreb je 22. ožujka pogodio potres magnitude 5,5 prema Richteru, odlomio vrh jednoga tornja i načeo drugi, naštetio i unutrašnjosti. A Nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici pogodio je požar koji je progutao dio gospodarskih zgrada za pastoralne aktivnosti i smještaj mladih i tehniku.

Neoštećeni su ostali samo drveni križ i plastični kipić Majke Božje Bistričke.

Nevjerojatna je slučajnost Zagreba i Marije Bistrice u ovim dvama katastrofičnim godinama. I ovogodišnji je zagrebački potres oštetio današnju Baziliku Majke Božje Bistričke, ali sličnostima tu nije kraj.

Isti je arhitekt, Austrijanac Herman Bollé, sudjelovao u sanaciji i Zagrebačke katedrale i crkve u Mariji Bistrici te 1880.

I iako tada nije bio rođen, već je na svijet došao osam godina kasnije, Alojzije Stepinac, bivši nadbiskup zagrebački, pokopan je upravo u Katedrali, a proglašen blaženim - u Mariji Bistrici.

 
24sata.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • . ....14.10.2020 15:24 sati
    I Alojzije Stepinac opomenu šalje ali narod se ne obazire ......tribali bi ljudi moji ili nam je možda već kasno. Lopovluku i mržnji nema kraja.....stanimo na tren razmislimo
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio