U BiH se kupuje sve više preko interneta, od odjeće do tehnike

Datum objave: 27.10.2020   Broj čitanja: 235
IT stručnjaci, web-dizajneri i programeri imaju pune ruke posla u pandemijskom vremenu. Razlog je što mnoge tvrtke svoje poslovanje prebacuju na internetsku platformu.
U BiH se kupuje sve više preko interneta, od odjeće do tehnike

 

Poduzetnik koji je to učinio u ovom vremenu objašnjava nam da bi se na to odlučio i bez ove krize, ali ona ga je potaknula da ubrza taj proces, piše Večernji list BiH.

 

Dodatno zapošljavanje
- Da se razumijemo, kod nas se prodaje svašta, od igle do lokomotive, i naravno da je dolazak na lice mjesta, upoznavanje s proizvodom uživo jedno, a online narudžba, kad proizvod kupuješ naslijepo, drugo. Međutim, zaposlio sam dodatni broj ljudi koji isprobavaju proizvode i objašnjavaju klijentu kakav proizvod kupuju. Neminovno je da će i kupnja na licu mjesta, a i internetska trgovina u budućnosti funkcionirati te će se još više nadopunjavati - priča nam poduzetnik.

 

Da će se većina stvari obavljati preko interneta idućih godina, uvjeren je i Boris Majstorović, izvršni ravnatelj BCX-a, prve i jedine kriptomjenjačnice u BiH.
- Kao što su revolucija bili internet, mobilni telefoni, pametni telefoni, sada imamo revoluciju u financijsko-tehnološkom smislu gdje će doći do određenih promjena u financijskom sektoru, a ova pandemija samo ih ubrza. Vidjeli ste i sada da su oni koji su imali dobre online platforme, e-bankinge, mogli neometano poslovati, a takvog poslovanja preko interneta bit će sve više. Evo vam primjer Njemačke, koja ima neke od najpoznatijih online banaka, a jedna od njih ima samo sjedište i platformu te se tako sve odrađuje, bez gužvi i čekanja. Idemo prema tome, to treba pratiti i usvajati - govori za Večernji list Majstorović.

 

Sarajevo, B. Luka, Mostar
Građani ističu da je prednost to što se može kupovati u bilo koje doba dana i noći, uz olakšanu pogodnost plaćanja i bez osobnog kontakta. Prema podacima iz prošle godine, više od pet milijuna maraka građani BiH potrošili su na kupnju preko interneta i naručili robu tešku više od 328 tisuća kilograma. O prošloj godini podatke su dali i iz Uprave za neizravno oporezivanje.

 

- Građani Bosne i Hercegovine naručili su nešto više od četiri tisuće paketa iz inozemstva koji su bili predmet carinjenja kroz naša tri carinska referata u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Roba koja se naručuje mora biti roba za vlastitu upotrebu. Ne smije biti vidljivo iz određene pošiljke da se radi eventualno o mogućnosti daljnje prodaje te robe - kazali su.

 

Svojedobno je Saša Mrdović, sarajevski profesor, upozorio i na oprez prilikom online kupnje.

- Treba voditi računa da kupujemo od tvrtki koje su pouzdane, koje imaju dobre recenzije i za koje znamo da i drugi kupci kupuju. Postoje organizacije koje štite proizvođače, međutim, na međunarodnoj razini, pogotovo iz Bosne i Hercegovine, nekad je teško - objasnio je ovaj profesor te naveo kako je važno paziti od koga kupujemo.

 

Prema svemu sudeći, klasični oblik kupnje će se zadržati, ali onaj virtualni zasigurno će još rasti.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio