Flora i fauna BiH na markama Hrvatske pošte Mostar

Datum objave: 06.11.2020   Broj čitanja: 283
Flora i fauna BiH na markama HP Mostar
Flora i fauna BiH na markama Hrvatske pošte Mostar


Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dva prigodna izdanja maraka s motivima flore i faune. „Flora 2020.“ sadrži dvije marke s motivima endemskih biljaka vriskova čestoslavica i modro lasinje, autor izdanja je Vilim Parić. Svi endemi u Bosni i Hercegovini mogu se svrstati u kategoriju stenoendemi, tj. endemi koji su rasprostranjeni na uskom području.

 

 

Autor izdanja „Fauna 2020.“ je Ernesto Markota, a na markama su prikazane četiri vrste danjih leptira koji spadaju u najljepše životinjske skupine. Brodar sa žutim prugama potvrđen je na više lokaliteta i smatra se uobičajenom vrstom u Hercegovini. Dalmatinski okaš pronađen je na lokalitetu Dobrići kod Buškog jezera, a panonska preljevalica zabilježena je u sjevernoj Bosni kod Srbca. Asmanova riđa prvi put je zabilježena na lokalitetu Vještić Gora.

 

Flora i fauna u BiH, kao i u cijelome svijetu, ugrožena je djelovanjem čovjeka. Potrebno ju je poznavati kako bismo je zaštitili i sačuvali za buduće generacije.


 

Ova izdanja, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu su kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio