NAKON IZBORA PO STAROM - Novo zaduživanje kod MMF-a

Datum objave: 13.11.2020   Broj čitanja: 216
Taj novac je prije svega potreban entitetima, eventualno i Brčko Distriktu jer BiH ne može na drugim mjestima osigurati tako povoljne financijske uvjete'', kaže Tegeltija.
NAKON IZBORA PO STAROM - Novo zaduživanje kod MMF-a


Bosni i Hercegovini je potreban novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Vijeće ministara je spremno ispuniti svoj dio obaveze kada je u pitanju i Mišljenje EU o ključnim prioritetima, ali i Investicijsko-ekonomskom planu. Poručio je ovo, između ostalog, u razgovoru za Avaz Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

 

On je ocijenio da je posjeta Olivera Varheljija, europskog povjerenika za proširenje BiH, ohrabrujuća.

 

''Posjeta Varheljija zapadnom Balkanu je ohrabrujuća poruka za sve zemlje zapadnog Balkana, a time i za BiH. Njegova odluka da u ovom trenutku posjeti zemlje zapadnog Balkana i predstavi Investicijsko-ekonomski plan je ohrabrujuća zbog toga što je EU jasno stavila do znanja da je zapadni Balkan ponovo na agendi Europske unije i zbog činjenice da je ovaj novi saziv EU, također, dao do znanja da smo njihov prioritet'', kaže Tegeltija.

 

Naglasio je da ova posjeta i poruke koje stižu iz Bruxellesa ponovo otvaraju mogućnost proširenja EU.

 

''Naše je stajalište da bez zapadnog Balkana EU nikada neće biti kompletna i nikada se neće završiti taj proces. Osim toga, sam Investicijski plan je veoma važan i na nama je da sada iskoristimo ono što je EU ponudila zapadnom Balkanu, a to je devet milijardi eura i oko 20 milijardi eura po drugom osnovu. Ovo je prilika da BiH privuče dio sredstva. Onoliko koliko budemo brzo pregovarali, koliko budemo brzo realizirali projekte, toliko će sredstava iz Investicijsko-ekonomskog plana ostati u BiH'', smatra Tegeltija.

 

Govoreći o ispunjavanju prioriteta i obaveza koje je EU, kroz Mišljenje u svibnju 2019. godine stavila pred BiH, kazao je da su oni svima jasni i poznati. ''U tom planu obaveza svoju ulogu ima i Vijeće ministara, ali, isto tako, veoma važnu ulogu imaju i druge institucije u BiH. Mislim prije svega na Parlament BiH, ali i entitetske parlamente. Vijeće ministara je spremno ispuniti svoj dio obaveza i mislim da neće tu biti do nas. Ali sam proces usvajanja nekih od dokumenata je mnogo sporiji i mnogo teži da se realizuje jer oko nekih tema ne postoji visok stepen saglasnosti. Naš ključni prioritet jeste da BiH povlači sredstva iz Investicijskog plana i da do polovice ljeta 2021. godine dobije kandidatski status.''

 

Na pitanje je li BiH potreban novi aranžman s MMF-om, Tegeltija je rekao: ''BiH je potreban novi aranžman s MMF-om. Oduvijek zagovaram da BiH ima aranžman s MMF-om jer javnost treba da zna, kada imate aranžman, vi možete da povlačite financijska sredstva u vidu kredita, ali isto tako možete da imate aranžman u kojem sredstva ne uzimate, nego ih imate zagarantirana ukoliko bude potreba za njima. U ovom trenutku nam je potreban. Taj novac je prije svega potreban entitetima, eventualno i Brčko Distriktu jer BiH ne može na drugim mjestima osigurati tako povoljne financijske uvjete'', kazao je on.

 

Komentirajući pitanje je li zadovoljan radom Vijeća ministara, na čijem se čelu nalazi, Tegeltija je rekao da uvijek može bolje. ''U izvještaju koji smo dobili iz EU ocijenjeno je da je BiH u posljednjih šest mjeseci napravila značajan iskorak. Te poruke su ohrabrujuće. Osim toga, riješili smo neka pitanja stara 12 godina. Naravno, uvijek može bolje i postoje neke oblasti koje smo mogli riješiti i napraviti iskorak. Ali, neke su teme ipak opterećene političkih stavovima'', kazao je on.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio