PRED UN-om: Inzko opet provocira! Čović ga isprozivao, a Dodik nazvao monstrumom

Datum objave: 24.11.2020   Broj čitanja: 538
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se večeras pred Vijećem sigurnosti UN-a te iskritizirao visokog predstavnika Valentina Inzka i politiku SDA, te naveo nužnost usvajanja izmjena izbornog zakona i problem neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.
PRED UN-om: Inzko opet provocira! Čović ga isprozivao, a Dodik nazvao monstrumom

 

"Svi relevantni politički predstavnici smatraju da su Inzkovi izvještaji bili značajno manjkavi i površni, ali najviše zabrinjava jer nisu prezentirali cjelovitu sliku u BiH. Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu. Daytonski sporazum se narušava brojnim izazovima", kazao je Čović referirajući se na posljednji Inzkov izvještaj.

U nastavku svog izlaganja naveo je stvari koje, kako je istaknuo, nisu u izvješću visokog predstavnika.

"To su nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je protivno Ustavu. U izvješću se nije očitovao o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika, tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignoriranje nelegitimnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizira važnost izbornog zakona", kazao je Čović.

Istaknuo je da visoki predstavnik treba djelovati nepristrasno, zbog čega je zabrinut.

"Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se BiH temelji na načelu ravnopravnosti tri naroda koji predstavljaju preko 97 posto svih građana. Rješenja visokih predstavnika u BiH stvorila su nove probleme kojima se morao baviti Europski sud za ljudska prava. Najviše problema za hrvatski narod izazvao je Izborni zakon. U tri navrata izbornim inžinjeringom u Predsjedništvo BiH izabran je nerealni predstavnik hrvatskog naroda", rekao je Čović.

Ustvrdio je da zanemarivanje ravnopravnosti naroda ohrabruje "majorizacijska nastojanja koja su nelegitimna u odnosu na Ustav i Daytonski mirovni sporazum".

"Imamo atmosferu nepovjerenja koja često uzrokuje zastoj u institucijama i nazadovanje u provedbi reformi. Tek kad se svi građani budu osjećali sigurno i kad budu vjerovali da su ravnopravni, fokus će se s nacionalnih platformi prebaciti na ekonomiju. Izborni zakon nam je potreban prije općih izbora, on ne smije biti cilj sam po sebi nego bitan korak na putu zemlje ka političkoj stabilizaciji. Duboko sam uvjeren kako jedan narod ne može biti sretan ako nisu i ostala dva naroda. Mi unutar BiH moramo uraditi nužan iskorak i u narednih šest mjeseci usvojiti izmjene izbornog zakona", kazao je Čović zaključujući da očekuje razumijevanje i podršku međunarodne zajednice.

Inzko je pak opet provocirao izrazivši zabrinutost jer na UN-ovom okruglom stolu nema bošnjačkih članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Onda je nastupio Milorad Dodik koji je bio tradicionalno otvoren i britak. - BiH nema imovinu, Inzko mora provoditi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovjek koji sprječava razvoj države. Srpski narod je prihvatio Daytonski sporazum vjerujući u korektnost međunarodne zajednice, međutim, moj srpski narod je mali i nikada nije vodio osvajačke već nametnute ratove i ova dva posljednja su takva bila. Građanski rat u BiH je vođen jer je netko nametnuo raspad Jugoslavije, mom srpskom narodu se ne dozvoljava da ima ista prava kao drugi narodi u regiji. I kada se pitam kako je moguće da se Kosovu daje pravo na državu, a RS-u negira, oni nas dodatno kazne", rekao je Dodik.

Podvukao je da Inzko nema nikakvu podršku na lokalnoj razini. "Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Daytonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Inzko nastavi provoditi odluke razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom", poručio je Dodik.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio