Uz crkvu sv. Kate, jedinu s tri zvonika, u planu muzej i park

Datum objave: 25.11.2020   Broj čitanja: 1443
Blagdan je svete Kate, zaštitnice župe Grude.
Uz crkvu sv. Kate, jedinu s tri zvonika, u planu muzej i park

 

Za razliku od prijašnjih godina, kada su tisuće ljudi procesijom kroz središte Gruda obilježavale blagdan, ove godine zbog pandemije koronavirusa bilo je drukčije, ali, kako ističe grudski župnik fra Stanko Pavlović, s jednakim žarom je proslavljen ovaj dan. Osobito zbog činjenice da župa Grude obilježava i završetak radova na jednoj od najljepših crkava u Hercegovini, piše Večernji list BIH.

 

Navraćaju i hodočasnici

- Je li koronavirus imalo poremetio radove? - pitamo fra Stanka dok bacamo pogled prema, kako ju se kolokvijalno naziva, “kamenoj ljepotici”, crkvi svete Kate u Grudama.

- Ni koronavirus ni išta drugo nije poremetilo planove vezane za izgradnju crkve niti će - spremno nam odgovara fra Stanko, a onda pomalo zastaje. - Naš fra Bernard Marić, legenda ove župe, dočekao je da vidi ovakvu crkvu, u punom sjaju, i preminuo je u rujnu ove godine, a mi sada završavamo okoliš da se još više njome ponosi - priča nam o crkvi koju mnogi, kada dođu sa strane, zamjenjuju s katedralom zbog veličine i ljepote kojoj na snazi još više daju tri zvonika, raritet u Bosni i Hercegovini.

 

Hodočasnicima u Međugorje koji se žele upoznati s Hercegovinom ona je jedna od destinacija koje običavaju posjetiti.

 

- Njezina specifičnost tri su zvonika i nekolicina je takvih u svijetu. Za nas je to, prema fra Gabrinoj zamisli, znak slavljenja Presvetog Trojstva - priča nam fra Stanko koji je sa svojom subraćom - fra Antom Šaravanjom, koji je s njim na župi, i pok. fra Bernardom postavio prije 10-ak godina četiri zvona koja su posebno pravljena u Austriji i, ako već “katedrala” mora biti posebna, radi se o najtežim zvonima u okolici, čiji se zvuk itekako čuje. Fra Gabro je započeo, a trojica svećenika završila njegova djela.

 

- Unutarnji su radovi završeni. I sam se čudim kako smo uspjeli u ovako teškoj godini završiti plato i uvesti i sustav grijanja i hlađenja u našu crkvu, ali jesmo. Fra Gabro i biskupi onog vremena bi se ponosili - priča fra Stanko dok razgovaramo ispred fontane postavljene pred crkvom svete Kate. No, vratimo se malo u povijest. Gruđani su 1857. godine potpisali da predaju zemljište za izgradnju crkve franjevcima. Izgradnja je započela 1925. godine. - Ovo mjesto uvelike je odredilo položaj današnjem središtu Gruda. Urbana zona Gruda nastala je upravo oko ove građevine - priča fra Stanko.

 

Podsjećamo ga na simboliku vremena. Fra Gabro došao je u župu Grude i krenuo s radom još u vremenu španjolske gripe 1918. godine, a današnje obrise crkva je dobila između 1929. i 1933. godine, odnosno u doba velike gospodarske krize. Prve projekte na crkvi fra Stanko Pavlović i preostala dva svećenika započeli su 2003. godine, kada je započela pandemija SARS-a. Završavaju kompletan projekt u doba koronavirusa, a i najveće gospodarske krize još od toga vremena.

 

Fra Stanko na sve što se događa gleda kao izazov i podsjeća da, unatoč svemu, dragi Bog svoje stado nikad neće napustiti. - I onda u ožujku, kada je pandemija počela, a i danas kada ona traje, nismo pomišljali zaključati crkvu ili župljane i druge vjernike koji dođu sa strane ostaviti bez svete mise. Crkveni plato bude prepun vjernika na pučkim svetim misama, tako je bilo ljetos, a i sad kada je lijepo vrijeme - priča nam.

 

Projekti se nastavljaju

Zahvaljuje svima koji su pomogli da grudska crkva izgleda ovako veličanstveno, od svojih župljana do onih iz drugih župa, kao i naših koji žive vani. U crkvi vezanoj za neoromanski stil nalazi se zahvalnica njezinu prvom graditelju fra Gabri Grubišiću, unutra je oltar dar fra Špire Andrijanića. Fra Stanko i fra Ante neumorni su u izgradnji župe, a takav je bio i fra Bernard, koji ih je napustio prije dva mjeseca.

 

Projekti će se, potvrđuje nam, nastaviti.

- Dolje imamo jedan park koji je planirano urediti jer je on dio naše crkve i naše župe i tu je spomenik svim stradalim braniteljima u onom i u ovom ratu, a koji treba završiti.

 

Također, vidite nekadašnju župnu kuću. Možda uskoro tu osvane i muzej - znakovito ističe fra Stanko dok pogledavamo prema simbolu Gruda, ali i puno više od toga..., crkvi svete Kate.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • z.t.27.11.2020 09:34 sati
    Simbol naših korijena, naš ponos, naš izvor vjere i nade, nezaobilazno mjesto edukacije naših potomaka, i još puno, puno toga posebnog zbog čega je u konačnici ova crkva i ovaj lokalitet za nas pravo svetište. Uostalom, ova crkva i župa nije slučajno povjerena Svetoj Kati, svetici koja je zbog svoje vjere prihvatila i najveće patnje i koja nam može i treba biti uzor i svjetlo na kraju tunala u naporima da izdržimo i savladamo nevolje kroz koje prolazimo štiteći našu vjeru i identitet. Stoga molimo našu zaštitnicu da nas čuva, pazi i prati i da se moli za nas, a mi ćemo joj biti zahvalni dovijeka.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio