Najmanje pola Mostara govorilo je ikavicu

Datum objave: 28.11.2020   Broj čitanja: 337
Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić kazao je kako je kontinuitet ovog Skupa iznimno važan za filologiju.
Najmanje pola Mostara govorilo je ikavicu

 

Ovogodišnje, dvodnevno izdanje književne manifestacije "XXI. Humski dani poezije" počelo je u petak "XIV. ikavskim skupom" u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

 

Predsjednik DHK HB-a Ivan Sivrić kazao je kako je Ikavski skup postao tradicionalna priredba. '

 

'Ikavski skup sastoji se od tri dijela, a to su filološki pogledi u kojima su večeras sudjelovali Finka Filipović, Antun Lučić i Mirela Lovrić, zatim književni prinosi u kojima je nastupilo naših pet pjesnika koji pišu na ikavici bar jednim dijelom, a to su Ivana Ćurić, Sanijela Matković, Mate Grbavac, Grgo Mikulić i Snježana Lovrić, a treći dio je etnostavak, koji je ove godine predstavljen simbolično'', kazao je Sivrić.

 

Istaknuo je kako je ikavica kulturno dobro. ''Ova naša evokacija na Ikavski skup rezultat je određene nostalgije prema tom, možemo kazati, jezičnom izričaju koji nije dobio neko pravo građanstva, odnosno nije postao standardni jezik, ali mogu reći da je nakon Drugog svjetskog rata najmanje pola Mostara govorilo ikavicu, a da ne govorimo o zapadnoj Hercegovini i Bosni, tako da je to bio govor koji je ovdje dominirao, ali prihvaćen je standard ijekavice i on je ostao dominantan'', kazao je Sivrić. Dodao je također kako ikavica ima svoje vrijednosti te da je treba sačuvati.

 

''Prije nekih 20-ak ili više godina, na neki način gotovo je bilo postalo sramota govoriti ikavicu, ali nema nikakvog razloga za to, ona ima svoje prednosti, vrijednosti i nešto za što treba imati poštovanja. Ikavicu treba sačuvati i upravo u tu svrhu se organizira ovaj Ikavski skup'', istaknuo je Sivrić.

 

Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić kazao je kako je kontinuitet ovog Skupa iznimno važan za filologiju.

 

''Ikavskim skupom želimo uputiti u baštinu one koji još uvijek u srcu mogu prepoznat neku 'lipotu', nešto što je tako fino i od prve srdačno. Ovako fina, sočna, izražajna i dinamična narječna sposobnost pripomaže da i mi možemo urednije i dotjeranije misliti'', kazao je Lučić. 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio