Golužina oca u Hercegovini ubili četnici, a njemu Srbin spasio život

Datum objave: 01.12.2020   Broj čitanja: 937
Od Laze Goluže, tvorca kultne Kviskoteke, jednog od najvećih Hercegovaca svih vremena, intelektualca kojem se divio svijet danas se opraštaju Hrvati diljem svijeta.
Golužina oca u Hercegovini ubili četnici, a njemu Srbin spasio život

 

Iako su po imenu Lazo mnogi pomislili da je poznati Hercegovac Srbin, on je Hrvat iz Hercegovine, a čija je prošlost jako teška. O tome je dva puta progovorio. Jednom kad je odgovarao na klevete da je on Srbin, a Oliver Mlakar Hrvat i drugi put kad je odlučio o tome razdoblju života progovoriti u medijima.

 

- Kviskoteka je bila toliko popularna u to vrijeme da je jedan beogradski publicist, kojega sam ja zvao ‘beogradski Tenžera’, napisao u svojoj kolumni da je “Kviskoteka” tako izvanredan TV program zato što ga stvara i uređuje Lazo Goluža (Srbin), a vodi Oliver Mlakar (Hrvat). Na to sam mu ja odgovorio: ‘Dragi Bogdane, niti je Lazo Goluža Srbin (nego je po ocu i majci Hrvat Hercegovac), niti je Mlakar po ocu Hrvat, nego Slovenac. Moga su oca, inače, ubili četnici za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a mene, moju majku i dvije sestre iz četničkog je zarobljeništva spasio najbolji prijatelj mog oca koji je bio Srbin. Od svoje majke sam naučio da je mržnja ponižavajući osjećaj za čovjeka - ističe.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio