Jesmo li do sada pogrešno ispuhivali nos?

Datum objave: 03.12.2020   Broj čitanja: 439
'Puhni jako dok držiš maramicu' riječi su koje gotovo svako pamti iz djetinjstva, a osnova su toga kako većina odraslih i danas puše nos.
Jesmo li do sada pogrešno ispuhivali nos?


Upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nos koja vodi do neugodnog osjećaja curenja ili pak zaštopanosti, a kao refleksni odgovor jako se ispuhuje zrak kroz nos, što može biti zapravo pogrešno. Naime, taj osjećaj zaštopanosti ne dolazi od same sluzi već od povećanih krvnih žila u nosu, a jak pritisak samo ih dodatno nadražuje, piše Sixwise.

 

Prema dr. Owenu Hendelyju i timu istraživača sa Sveučilišta Virginia te danskog Sveučilišta Aarhus, puhanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine, prenosi 24sata.hr. Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika, a trećinu od njih su tražili da potom kašlju, kod druge trećine su inducirali kihanje, a posljednja je skupina ispuhivala nos. Potom su mjerili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su puhali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.

 

- Kod onih koji su kašljali ili kihali, nije bilo boje u niti jednom sinusu, a kod onih koji su puhali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusa - kaže dr. Hendley. Objašnjava kako se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije, a puhanjem nosa i velikim pritiskom koje ono uzrokuje bakterije se samo poguruju dublje u sinuse, s čime se pogoršava prehlada.


Kako ispravno puhati nos
- Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nježno obrisati nos uz vrlo blago puhanje. Nos se ispuhuje kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki

- Izbjegavajte puhanje nosa kroz obje nosnice istovremeno

- Kod puhanja pritisnite jednu nosnicu

- Ako osjećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno ležanja cijelu noć, pričekajte s puhanjem 10-ak minuta

- Nakon puhanja nosa operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenijele s maramice.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio