Fadil, Fahrudin i Fikret dobili i Jelku u optužnici, Bakir uspio izbalansirati proces

Datum objave: 04.12.2020   Broj čitanja: 360
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i pravnog subjekta „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica te Jelke Milićević, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
Fadil, Fahrudin i Fikret dobili i Jelku u optužnici, Bakir uspio izbalansirati proces

 

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi sa kaznenim djelima:

 

-Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH

-Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, iz članka 219. KZBiH,

 -Pranje novca, iz članka 209. KZBiH,

-Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH,

-Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH,

-Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS,

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo – Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

 

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

 

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

 

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po proračun Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine.

 

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice. U prijevodu, ili je Jelka Milićević potpisivala sve što joj je lukavi Fadil Novalić davao na potpis ili je Bakiru Izetbegoviću velika opasnost bila da u krađi svjetskih razmjera, u kontekstu koje se spominje i njegova supruga Sebija, budu samo kadrovi SDA, vodeće stranke kod Bošnjaka pa je trebalo imati i Hrvaticu u procesu.

 

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

 

Tužiteljstvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo – Pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio