Automobili spašavaju Njemačku

Datum objave: 07.12.2020   Broj čitanja: 434
Industrijska proizvodnja porasla je 3,2 posto u listopadu, nakon povećanja od 2,3 posto u prethodnom mjesecu..
Automobili spašavaju Njemačku


Njemačka vlada pokrenula je opsežne mjere spašavanja i poticaja kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da što je moguće bezbolnije prebrode pandemiju Covida 19, uključujući poticaje za kupnju električnih i hibridnih automobila.

 

Nagli rast prodaje automobila potaknuo je rast njemačke industrijske proizvodnje u listopadu u odnosu na rujan za 3,2 posto, što je još jedna naznaka da je izvozno orijentirani proizvodni sektor pomogao najvećem europskom gospodarstvu, piše Hina.

 

Industrijska proizvodnja porasla je 3,2 posto u listopadu, nakon povećanja od 2,3 posto u prethodnom mjesecu, priopćio je Savezni ured za statistiku Destatis.

 

To je najveći mjesečni rast od lipnja i iznad procjene analitičara u Reutersovom istraživanju da će ojačati 1,6 posto. U odnosu na veljaču, prije nego što se u Njemačkoj pojavila pandemija, industrijska proizvodnja pala je za oko pet posto, objavila je statistička agencija.

 

Njemačka vlada pokrenula je opsežne mjere spašavanja i poticaja kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da što je moguće bezbolnije prebrode pandemiju Covida 19, uključujući poticaje za kupnju električnih i hibridnih automobila.

 

U najvećem njemačkom industrijskom sektoru - autoindustriji, proizvodnja je na mjesečnoj razini porasla za gotovo 10 posto, ali i dalje je približno šest posto ispod razine prije pandemije.

 

"Industrija je vrlo dobro započela posljednje tromjesečje 2020. godine, s izuzetno snažnim povećanjem", rekao je ekonomist VP Banka Thomas Gitzel.

 

Iznenađujuće ohrabrujući podaci o proizvodnji podudaraju se s podacima objavljenim u petak koji pokazuju da su i industrijske narudžbe na mjesečnoj razini porasle više nego što se očekivalo. Istraživanje raspoloženja i podaci poput prijeđenih kilometara s cestarina također ukazuju na relativno snažnu proizvodnu aktivnost u studenom, unatoč djelomičnom zaključavanju u nastojanju da se uspori drugi val zaraze koronavirusom.

 

Mjere zaključavanja, zbog kojih su se veliki dijelovi uslužnog sektora zatvoreni nakon 2. studenoga, zamagljuju izglede gospodarstvu u kojem očekuju stagnaciju ili čak smanjenje u posljednja tri mjeseca u godini. No pad bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju vjerojatno će biti manje izražen nego u susjednim europskim zemljama, zahvaljujući snažnim rezultatima upravo proizvodnog sektora, dodao je Gitzel.

 

Procjene za industrijski sektor pogoršavaju se u sljedećim mjesecima, a posebno će sektori orijentirani na potrošače imati tmurnije prognoze, objavio je u ponedjeljak institut Ifo u ponedjeljak.

 

"Iako industrijske narudžbe upućuju na nastavak oporavka, daljnji razvoj proizvodnje ostaje neizvjestan u okruženju pandemije i djelomičnih blokada", objavilo je ministarstvo gospodarstva. Njemački bruto domaći proizvod je u razdoblju od srpnja do rujna porastao za neočekivanih 8,5 posto, nakon do sada nezabilježenog pada od 9,8 posto u drugom tromjesečju zbog prvog vala pandemije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio