SUM-ov ''Smart Campus'' prvi u BiH FOTO

Datum objave: 08.12.2020   Broj čitanja: 330
Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je tehnološki napredak Bosne i Hercegovine koji donosi dobrobit cijeloj društvenoj zajednici.
SUM-ov ''Smart Campus'' prvi u BiH FOTO

 

Prvi sveučilišni „Smart Campus“ u Bosni i Hercegovini postavljen je na Sveučilištu u Mostaru u suradnji s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet i SUMIT-om, a djeluje na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži.

 

– Naše Sveučilište ima najmoderniju tehnologiju i senzore koji rade preko 4G mreže. Sustav može brojati osobe, životinje, slobodna parking mjesta ali i pratiti ponašanje osoba u kampusu. Posebno smo ponosni što smo implementirali prvi Smart Campus u Bosni i Hercegovini – kazao doc. dr. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

 

 

Prema riječima Gorana Kraljevića, predstavnika tvrke HT Eronet, na sveučilišnom kampusu raspoređeno je oko 70 senzora, od kojih je glavnina vezana za parking lokacije. - Veselimo se nastavku suradnje na ovom projektu kojeg ćemo još nadograđivati, ali i na drugima koji su tek u planu - dodao je Kraljević.

 

Na području kampusa postavljena je i nova suvremena meteorološka postaja, kao i kamere za video nadzor koje će poslužiti za testiranje i provedbu raznih demo projekata iz područja računarstva. Neki od tih projekata su automatsko prepoznavanje registracijskih oznaka, detekcija vozila i detekcija osoba. Svime ovim će upravljati središnji sustav za nadzor. Otvorena je i mobilna aplikacija za javnost, koja je dotupna na: smart.sum.ba

 

Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je tehnološki napredak Bosne i Hercegovine koji donosi dobrobit cijeloj društvenoj zajednici.

 

- Drago mi je da je Ericsson Nikola Tesla imala čast u njemu sudjelovati i vjerujem da je ovo samo prvi u nizu vrijednih projekata za podizanje konkurentnosti obrazovanja i gospodarstva u Bosni i Hercegovini koje ćemo nastaviti razvijati u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i našim partnerom HT Eronetom – kazala je Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

 

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić zahvalio je Vladi Hercegovačko-neretvanske županije koja je dala doprinos implementaciji ovoga projekta, kao i ostalim sudionicima koji su uložili svoja znanja i iskustva kako bi doprinijeli razvoju IT sektora.

 

- Na početku smo bili svjesni da financijski ne možemo konkurirati velikim, svjetskim Sveučilištima, ali možemo biti vidljivi ako uložimo u razvoj IT sektora na našem Sveučilištu. Tu igračku smo dali u prave ruke - zaključio je rektor.

 

 

U nadgradnju ovog sustava bit će uključeni i studenti, uz vodstvo mentora iz IT Centra Sveučilišta u Mostaru i iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Studentima je omogućeno programsko sučelje (API), preko kojeg će moći izraditi i testirati svoja vlastita rješenja. Tako će moći razvijati i testirati svoja rješenja, te samim time učiti koristiti najnovije tehnologije i biti konkurentiniji na tržištu rada. Ovaj projekt predstavljen je u okviru Dana Sveučilišta, koja je organizirana povodom 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio