Evo po čemu se točno razlikuju PCR i serološki testovi

Datum objave: 10.12.2020   Broj čitanja: 510
Gost novog videa serijala Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS) "60 sekundi o koroni" je bila genetičarka mr. Lana Salihefendić.
Evo po čemu se točno razlikuju PCR i serološki testovi


Ona je objasnila po čemu se točno razlikuju PCR i serološki testovi.

 

Lana Salihefendić je magistrirala genetiku na PMF u Sarajevu i radi u ALEA Genetičkom Centru.

 

Jedna je od znanstvenica koja je sekvencirala Sars Cov 2.

 

"PCR testovi omogućavaju detekciju samog virusa, tj. nukleinske kiseline virusa. Trenutno su najpouzdaniji testovi i služe za dijagnosticiranje COVID-19 bolesti. Serološki testovi, s druge strane, otkriju antitijela koja se javljaju uslijed infekcije kao odgovor našeg imunog sustava na infekciju. Međutim, ova antitijela se pojavljuju u organizmu tek nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon infekcije. Stoga, pozitivan serološki test može ukazivati na to je osoba preboljela infekciju dok negativan test može ukazivati na to da je osoba tek nekoliko dana inficirana”, kaže Salihefendić, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Ona objašnjava kako se ovi testovi ne koriste pri dijagnostici, ali mogu dati odgovore na pitanja kolektivnog imuniteta, odnosno tko je bio zaražen i koliko dugo nas dugo antitijela mogu štiti od ponovne infekcije. Serološki testovi također pomažu u identifikaciji osoba koje mogu biti davaoci plazme za liječenje oboljelih.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio