Snježne zanimljivosti koje možda ne znate

Datum objave: 10.12.2020   Broj čitanja: 251
Za lakše svladavanje snježnih problema donosimo nekoliko zabavnih i zanimljivih činjenica o snijegu.
Snježne zanimljivosti koje možda ne znate


Prosječna pahulja snijega ima brzinu od 1,7 metara u sekundi.

 

Pahulje su najčešće heksagonalnog, tj. šesterokutnog oblika. No, postoji i mnogo nepravilnih pahulja, a na to utječe nejednaka temperatura, zagađenost zraka i slično.

 

Mnogi misle da je snježna pahulja najmanji djelić snijega, no pogleda li se pažljivije, uočava se da je pahulja ustvari nakupina većeg ili manjeg broja snježnih kristala različitog oblika.

 

Većina pahuljica ima promjer oko dva centimetra. No, pod određenim okolnostima mogu nastati i pahulje veće od pet centimetara u promjeru. Za to su potrebne temperature zraka oko nule, lagani vjetar i nestabilna atmosfera uz usmjereno strujanje tekućina i plinova.

 

No, slušajte sad ovo – prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća pahulja ikad zabilježena je ona iz 1887. godine, i to u Montani u SAD-u. Tada je pala pahulja u promjeru imala 38 centimetara i bila je 20 široka centimetara.

 

Popularan je mit da Eskimi imaju 100 različitih riječi za snijeg.

 

Oko 12 posto Zemljine površine pokriveno je vječnim snijegom i ledom.

 

Japanci su izumili robot koji jede snijeg i pretvara ga u ledene kocke. Ima GPS navođenje.

 

Snijeg može padati pri bilo kojoj temperaturi ispod nule. Obično se smatra da ne pada kada je temperatura ispod -30 Celzijevihstupnjeva. No, zabilježeno je padanje snijega i pri temperaturi od -41. Naime, može sniježiti i na iznimno niskim temperaturama zraka ako postoji vlaga i dizanje ili hlađenje zraka. Točno je da snijeg najčešće pada na temperaturi zraka oko 0 stupnjeva jer topliji zrak obično ima više vlage.

 

Snježni pokrivač se može zamisliti kao prozor s jako mnogo stakala. Između svakog stakla stoji zrak i, ako je s jedne strane prozora jako hladno, ta hladnoća neće prodrijeti na drugu stranu prozora. Svježe napadali snijeg sadrži i do 95 posto zarobljenog zraka.

 

Vidljiva Sunčeva svjetlost je bijele boje. Većina stvari u prirodi upija dio Sunčeve svjetlosti koja im daje njihovu boju. Snijeg, međutim, odbija (reflektira) većinu Sunčevog svjetla. S obzirom na to da snijeg ima puno malih kristala, svjetlost se uspješno odbija, kao da su mala ogledala.

 

Najveći snjegović u Hrvatskoj napravljen je u Gospiću prošle veljače. Bio je visok čak deset metara.

 

Najveći snjegović na svijetu je onaj napravljen u američkom gradu Bethelu u Maineu 2008. godine. Zapravo se radi o ženskom snješku visokom preko 37 metara. Samo za njezina usta utrošeno je šest komada automobilskih guma koje su obojane u crveno.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio