FOTO/VIDEO: 'Grudsko more' uranilo! Ide se preko alternativnih pravaca, a tek je prosinac...

Datum objave: 12.12.2020   Broj čitanja: 4259
Znak za zabranu prometa preko Musinca posljednji put bio je postavljen 23. ožujka 2018. godine, s tim da je razina vode bila manja nego danas, 12. prosinca. Prošle godine smo 6. siječnja pisali o Musincu pod vodom.
FOTO/VIDEO: 'Grudsko more' uranilo! Ide se preko alternativnih pravaca, a tek je prosinac...

 

I upravo to mještane Otoka, naselja na samom jugu u MZ Grude Centar, najviše brine. Jer sad još nije ni klimatološka zima, a putni pravac preko Musinca već je presiječen. Potrebno je opet staviti znak zabrane upravo da netko ne bi krenuo ovim putem.

Ovo naravno, nije najgore u svemu. Na Zutića putu, drugom putu prema središtu Gruda već sad je 40-ak centimetara vode što znači da i taj putni pravac u suštini nije prohodan, iako još ima pustolova koji ga prijeđu. Danas je voda oko Otoka djelovala kao atrakcija jer rijetki se sjećaju da je u prosincu ovolika razina vode bila.

Naš čitatelj Zvone Spajić sa svojim Peugeotom uspio je prijeći "grudsko more", bez posljedica. Peugeot je pokazao da još može izgurati u svim uvjetima, međutim uvjeti su daleko od normalnih. Ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da je voda već sada u razini pešijske Ćuprije, trećeg putnog pravca od Otoka prema samom središtu. Zasad, najbolje se drži izlazak na glavnu cestu preko Pocrta.

Mještani se pak nadaju stabilizaciji vremenskih prilika, što je i najavljeno za iduće dane pa bi se situacija trebala normalizirati, no pitanje je dokad. Kod obiteljske kuće Miloš gdje smo nakratko zastali, domaćin koji je još ranije napravio "zečji nasip" da mu voda ne uništi poljoprivredne kulture koje rastu tijekom godine prisjeća se pokojnog oca koji je govorio da je vode bilo duž cijelog područja, do čarapuških kuća (dio naselja Pešija), ispod glavne ceste u MZ Grude Centar. Sa sugovornikom spominjemo i staru izreku "povijest se ponavlja" pa tako i ovo što se ne događa ne iznenađuje previše jer je ovo godina kad nas stvarno više ništa ne bi trebalo iznenaditi pa ni to da raste razina vode kao u onim vremenima.

Ante Čelan Gaganić, imotsko-bekijski kroničar zapisao je sve pučke izreke o vremenu, a jedna kaže: Blatan prosinac – blatna sva iduća godina. Nadamo se da ipak neće biti tako. Međutim, zapisao je još jednu, a koja se odnosi na kišan prosinac bez leda. Ona glasi: U prosincu toplota, u siječnju mrzlota.

Hoće li tako biti ostaje nam za vidjeti, a ono što sada vidimo nije dobro. Iako su kroz godine pravljeni alternativni pravci, jasno je da prema Otoku treba dugoročno riješiti problem putne komunikacije.

Ekipa portala Grude.com donosi vam video prelaska Zvoninog Peugeota preko Zutića puta, kao i fotografije "grudskog mora". Lađare danas nismo uspjeli vidjeti, međutim potrudit ćemo se za iduće dane. Najave meteorologa idu u smjeru smirivanja vremena, a nove ozbiljnije oborine spominju se oko Božića, ali o tom po tom.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Kol14.12.2020 14:00 sati
  Kada L******* misle ovaj otpad maknuti?
 • Duje14.12.2020 07:47 sati
  Ljubo ce to rjesiti, jedan most i rjesen problem, nista lakse
 • Boris14.12.2020 00:48 sati
  Hocemo put za otok pored musinca,i zastitu musinca od urusavanja.dosta je igara i igrica.
 • Otočanka 13.12.2020 19:18 sati
  Bas nam je lijepo 😉 #hocemo most
 • Za suzanu13.12.2020 17:41 sati
  Suzana slabo vidis,skale nikom nisu tribale vec i sad stoje kosto su stajale i davno,davno prija tebe
 • Suzana13.12.2020 12:05 sati
  O gledam polje moje hercegovine. Oči zastaju na musincu nigdje ne vidim one željezne skale što smo se kao djeca penjala pa zar je moguće da su nekim trebale da ih nema više.
 • Oho!13.12.2020 10:56 sati
  Voda se mnogim kućama opasno približila. Ako ne put izgradimo most za naselje Otok!
 • ...13.12.2020 09:38 sati
  Ovoo ko da je Cernobil. Na sta lice Grude majko mila.
 • na,13.12.2020 09:33 sati
  sada se nemogu po putu preko musinca vidjeti fekalije i toaletni papir od oborinski voda
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio