Objelodanjeno djelo ''Mučenici, evo Gospe''

Datum objave: 14.12.2020   Broj čitanja: 254
Čitatelje kroz ep vodi orao, simbol albanskog naroda.
Objelodanjeno djelo ''Mučenici, evo Gospe''

 

Katolički duhovni centar u Sukruću u Crnoj Gori objelodanio je nedavno ep »Mučenici, evo Gospe«. Djelo je to fra Frane Dušaja, zauzetog franjevca i svećenika. Uvod je napisao fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

 

Ep govori o pobijenim hercegovačkim fratrima. Njime je Dušaj završio zamišljenu trilogiju. Prva knjiga govori o fra Zefu Leonardu Tagaju iz Traboina u Crnoj Gori. Druga knjiga govori o fra Antonu Harapiju iz Skadra u Albaniji, kojega su osudili te tajno pogubili i pokopali. Sva tri djela, dakle, opisuju komunističke zločine i njihovu mržnju prema vjeri.

 

U djelu »Mučenici, evo Gospe« Dušaj opisuje dolazak jugokomunista na Široki Brijeg i njihove zločine protiv fratara koji su se tu nalazili. Oni su zajedno s Franjevačkom klasičnom gimnazijom tvorili središte kulture i znanja, bili pravi učitelji i profesori. S tim ugledom i svojom vjerom postali su trn u oku jugokomunističkom režimu koji ih se htio riješiti pošto-poto. Pod sloganom bratstva i jedinstva života je lišeno 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo puka Božjega.

 

Čitatelje kroz ep vodi orao, simbol albanskog naroda. Orao leti da upozori fratre na Širokom Brijegu, a uz njega su i orlovi Hercegovine. Prati ih duh gubijskog vuka kojega šalje sveti Franjo Asiški. Nakon svih loših dana i patnje naroda, nakon mnogih molitava i prolivenih suza, dolazi Gospa u Međugorje i narod se opet uzdiže, postaje slobodan i sretan. Kako Dušaj reče: »Ubili su nam fratre, ali su nam učinili uslugu: dali su nam mučenike!«

Objelodanjeno djelo ''Mučenici, evo Gospe''
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio