U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj gripe. Šostar objasnio o čemu je riječ

Datum objave: 14.12.2020   Broj čitanja: 409
Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe..
U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj gripe. Šostar objasnio o čemu je riječ

 

Gripa ove sezone ostati u drugom planu, odnosno izgubila je primat pored korone

 

U Hrvatskoj zasad nema gripe! Početak sezone trenutno je ''samo na papiru'' jer nije potvrđen ni jedan oboljeli, a lani su u istom razdoblju bila već 134 slučaja. Inače, do kraja prošle sezone te svakogodišnje respiratorne bolesti registrirano je 59.725 slučajeva, što je u razini hrvatskog prosjeka, koji se povremeno povećava ili pak smanjuje, što ovisi o odazivu na cijepljenje.

 

Očito, će gripa ove sezone ostati u drugom planu, odnosno izgubila je primat pored korone. Naime, covid-19 i dalje je vodeći zdravstveni i svaki drugi problem diljem svijeta. Činjenica je da svake godine sezona gripe krene sredinom studenog, a završava tek u ožujku ili travnju. No, po svemu sudeći, ova će sezona biti potpuno nespecifična i po broju oboljelih i po broju hospitaliziranih teških slučajeva gripe, piše Jutarnji list.

 

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izvještava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripe. S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svjetska karta gripe Svjetske zdravstvene organizacije još je bijela. Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripe, ona ostaje u bijelom, a takva je trenutačna situacija u svim europskim zemljama.

 

"Mi u Zagrebu, primjerice, nemamo dosad ni jedan slučaj gripe, što baš nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama, a po svemu sudeći rezultat je to nošenja maski i dugih epidemiološkim mjera zbog covida-19 koje ujedno štite i od drugih kapljičnih infekcija", kaže dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio