SDA prijavljivala po 10 osoba fiktivno u 1 mostarski stan, sutra je Dan D za Mostar

Datum objave: 19.12.2020   Broj čitanja: 445
Otvoreni istup Čedomira Jovanovića kako su se probošnjačke i kriptograđanske političke stranke dogovorile oko usuglašenog nastupa na izborima i nakon njihova održavanja u Mostaru potvrdile su važnost masovnog hrvatskog odziva na glasovanje u nedjelju nakon 12 godina...
SDA prijavljivala po 10 osoba fiktivno u 1 mostarski stan, sutra je Dan D za Mostar

 

... zbog očitog plana da se u hercegovačkom središtu ponovi ono što se događalo na općim izborima prije dvije godine kada je Hrvatima nametnut član državnog Predsjedništva, a slično se pokušalo i s popunjavanjem Doma naroda Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

 

Naime, Jovanović je potvrdio kako je raspored političkih subjekata zapravo pokazao da se namjerno stvorio slobodan prostor u pojedinim izbornim područjima kako bošnjačke stranke ne bi prosipale glasove i tako smanjile mogućnost da otmu nekoliko mandata u trima izbornim područjima gdje su Hrvati većina.

 

“Ono što se nije moglo dogoditi u Sarajevu, dogodilo se u Mostaru”, rekao je Jovanović koji je time posve obezvrijedio pokušaj manipulacija i da se izborni rezultat u glavnome gradu predstavi kao zaokret.


Bošnjačke lijeve i desne strane dogovorile su se oko načina nastupa “za neke izborne jedinice”. Na nedjeljnim izborima samo je jedna stvar neupitna, a to je da će iz tri izborna područja bošnjačke stranke izabrati devet vijećnika bez mogućnosti da na to utječu hrvatske ili srpske stranke. Riječ je o pet vijećnika koji se biraju iz područja Stari grad te po dva iz područja Sjever i Jugoistok koji su etnički najčišći dio Grada Mostara. Istodobno u dijelu Grada u kojemu su Hrvati većina, odnosno tri gradska područja koja su ujedno i izborne jedinice Zapad, Jugozapad i Jug, bošnjačke stranke imaju mogućnost uzeti dio mandata ponajprije zbog činjenice da se radi o jedinim multietničkim sredinama, ali i zbog inženjeringa.


Zbog toga je danas podnesena i kaznena prijava.

 

Hrvatski narodni sabor u BiH podnio je kaznenu prijavu protiv pojedinaca i skupina zbog udruživanja radi činjenja kaznenih djela Izborne prijevare, Ovjeravanje neistinitog sadržaja i Zlouporabe položaja ili ovlasti.

- Dana 20. 12. 2020. godine u Mostaru se održavaju Lokalni izbori. Analizom konačnog biračkog popisa za Grad Mostar koji je zaprimljen 16. 12. 2020. godine uočen je veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na pojedinim biračkim mjestima u odnosu na broj prijavljenih birača navedenih u preliminarnom biračkom popisu od kolovoza 2020. godine - stoji u prijavi.

Postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora, navodi se.

Radi se o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje.

U prijavi se navodi da te osobe uopće ne žive na novoprijavljenim adresama te da je na pojedinim adresama prijavljen veći broj osoba, pa čak viši i od deset ih.

Takve su prijave počinjene u gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug, a posebno je upečatljivo fiktivno prijavljivanje adresa na gradskom području Jug i to naseljima Gubavica, Pijesci i Buna.

- Nedvojbeno je da se radi o organiziranom djelovanju više osoba u cilju počinjenja navedenih kaznenih dijela s jedinim motivom da se nezakonitim postupanjem utječe na izborni proes, odnosno rezultate izbora u Gradu Mostaru - stoji u prijavi.

Nadalje, navodi se da pokušaj dubokog kompromitiranja izbornog procesa može vidno ugroziti sigurnosnu situaciju u Gradu Mostaru i potkopati napore izgradnje multikulturalnog i multietničkog europskog grada.

- S obzirom na kratkoću vremena, odnosno vrijeme saznanja za navedene nezakonitosti podnositelj prijave će u narednom periodu dostaviti dopunske podatke i dokumentaciju vezanu za kaznenu prijavu - navodi se u prijavi.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio