Tajna dugog i sretnog života je vrlo jednostavna

Datum objave: 20.12.2020   Broj čitanja: 612
Potpredsjednik Berkshire Hathawaya, Charlie Munger (96) najpoznatiji je kao dugogodišnja desna ruka investicijske legende Warrena Buffeta, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,7 milijardi dolara.
Tajna dugog i sretnog života je vrlo jednostavna


Pored svoje uloge uz Buffeta, Munger je predsjednik Daily Journal korporacije i direktor maloprodajnog lanca Costco.

 

Jedno od najčešćih pitanja s kojima se Munger sreće je u čemu je tajna dugog i sretnog života, u njegovom slučaju i izuzetno uspješnog.

 

Nedavno je milijarder odgovorio na ovo pitanje i to nizom “jednostavnih” savjeta.

 

Ne budite previše zavidni
Ne budite previše nezadovoljni
Ne trošite više nego što zaradite
Usprkos svojim problemima ostanite vedri
Radite i surađujete s pouzdanim ljudima
A vi radite ono što treba da radite, ono što je vaš posao

 

Njegov recept je logičan, kaže, “mudro je ostati uvijek vedar”, rekao je Munger, a da biste to postigli važno je da se oslobodite negativnih osjećanja.

 

“A da li možete biti veseli kad ste apsolutno potonuli u duboku mržnju i ogorčenje? Naravno da ne možete. Pa zašto biste to prihvatili?”, rekao je milijarder.

 

Charlie Munger je odrastao u Omahi, u državi Nebraska, kao i njegov partner Buffet i radio je u prehrambenoj prodavnici Buffetovog djeda, kao i sam Buffet.

 

“Ipak, poslije 1959. sam upoznao Charlieja, dugo nakon što je napustio Omahu da bi Los Angeles postao njegov dom. Ja sam tada imao 28, a on 35 godina. Ljekar iz Omahe koji nas je upoznao predvidio je da ćemo uspjeti – i uspjeli smo”, napisao je Buffet o svom dugogodišnjem partneru u godišnjem pismu akcionarima za 2014. godinu.

 

Prije nego što se pridružio Berkshire Hathawayu, Munger je prvo radio kao advokat za 15 dolara na sat, a bio je i arhitekt.

 

Buffet daje Mungeru priznanje za mnogo uspjeha Berkshire Hathawaya.

 

“Prema tome, Berkshire je izgrađen prema Charlijevom nacrtu. Moja uloga je bila uloga generalnog dobavljača, a izvršni direktori Berkshire podružnica obavljali su pravi posao kao podizvođači”, kaže Buffet.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio