EU odobrila Pfizerovo cjepivo

Datum objave: 21.12.2020   Broj čitanja: 243
Europska agencija za lijekove (EMA) danas je odobrila prvo cjepivo protiv Covida-19 u Europskoj uniji, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech, što znači da će Europa moći početi s cijepljenjem u roku od tjedan dana.
EU odobrila Pfizerovo cjepivo

 

Članice Europske unije, uključujući Njemačku, Austriju i Italiju, rekle su da planiraju početi cijepiti 27. prosinca dok Europa pokušava sustići Sjedinjene Države i Britaniju gdje je cijepljenje počelo ranije ovoga mjeseca. Očekuje se da bi prve doze države članice trebale dobiti u subotu, a u nedjelju bi već započelo cijepljenje u nekim članicama, u drugima 28. i 29. prosinca, prenosi HRT.

 

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. siječnja.

 

Predsjednica EMA Emer Cooke rekla je kako će i dalje nastaviti kontrolirati podatke o cjepivu kako bi bili sigurni da je cijepivo zaista sigurno i u praksi.

 

- Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU uz pravila o sigurnosti i temelji se na črstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajn korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

 

- Dugujemo građanima transparentnost tako da se mogu odlučiti na primanje cjepiva na temelju konkretnih podataka, rečeno je.

 

- Ovo još uvijek nije trenutak preokreta u pandemiji, trebat će vremena da se većina građana EU zaštiti od zaraze koronavirusom. Sad znamo puno više o virusu nego prije 9 mjeseci, čak i više nego prije tri mjeseca, ali zasad nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva koronavirusa. No, i dalje treba prati ruke i nositi maske, cjepivo nije "srebrni metak" koji će odjednom riješiti problem pandemije, naglasili su na tiskovnoj konferenciji.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio