Nova pravila za odlazak u Njemačku

Datum objave: 22.12.2020   Broj čitanja: 728
Građani BiH koji su zakazali termine za dobijanje radne dozvole za rad u Njemačkoj u sklopu Pravila za zapadni Balkan morat će se ponovo prijaviti, potvrđeno je u Veleposlanstvu Njemačke u BiH.
Nova pravila za odlazak u Njemačku

 

Naime, kako su pojasnili, od 1. siječnja na snagu stupa nova uredba, koja predstavlja nastavak uredbe koja prestaje važiti krajem 2020. godine, a da bi se građani BiH mogli prijaviti za dobivanje radne dozvole u Njemačkoj morat će se prijaviti na web-stranici Veleposlanstva za zakazivanje termina, bez obzira na to jesu li već ranije imali rezerviran termin, jer dosadašnji termini više neće važiti.

Važno je napomenuti kako ovo ne važi za zapošljavanje kvalificirane radne snage, kao i za deficitarna zanimanja, već se odnosi samo na Pravilo za zapadni Balkan.

Pravilo

U Veleposlanstvu Njemačke ističu kako od 1. siječnja 2021. godine na snagu stupa pravilo koje će naslijediti postojeće.
Time je savezna vlada i nakon 2020. godine omogućila građanima Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije privilegiran pristup njemačkom tržištu rada. Kao i dosad, ovo pravilo vrijedi za bilo koju vrstu zaposlenja, nezavisno od toga posjeduje li osoba priznate kvalifikacije ili ne. Ovo novo pravilo će vrijediti do kraja 2023. godine, istakli su.

Preciziraju kako i dalje uvjet za dobivanje vize ostaje potreba dobivanja potvrde Savezne agencije za rad Njemačke.
Termini za podnošenje zahtjeva u skladu s novim pravilom će biti otvoreni čim se ukinu ograničenja putovanja koja su trenutno na snazi zbog pandemije Covida, kada će se moći nastaviti s izdavanjem odgovarajućih viza. Željeni termini, koji su zakazani u skladu s dosadašnjim pravilom, više neće moći biti uzeti u obzir. Isto važi i za termine koji su dodijeljeni s konkretnim datumima i satnicama, a nisu mogli biti ostvareni nakon zatvaranja Odjeljenja za vize zbog uvjeta izazvanih koronom, istakli su uz napomenu kako se dodatne informacije mogu naći na stranici Veleposlanstva.

Inzistiranje poslodavaca


Podsjećanja radi, sve do kraja ljeta ove godine nije bilo izvjesno hoće li pravilo biti produženo, a pozitivna odluka donesena je na inzistiranje njemačkih poslodavaca, posebno u građevinskom sektoru, koji su istakli kako bez strane radne snage neće biti u mogućnosti ispuniti sve ugovore. Također, dio političkih stranaka u Njemačkoj je bio zabrinut kako bi dalje zapošljavanje radnika sa zapadnog Balkana moglo ugroziti domaće nezaposlene radnike koji traže posao. Kako bi se ove zabrinutosti uklonile, Vlada je u novom pravilu zadržala važenje uvjeta po kojima dozvola za rad može biti izdata tek ukoliko poslodavac dokaže kako na to mjesto nije mogao naći odgovarajuću njemačku radnu snagu ili radnu snagu iz EU.

Također, uvjet da ovo pravilo bude izglasano je uvođenje kvote od 25.000 viza godišnje za cijelu regiju, koliko se maksimalno može izdati. Kao i prije izbijanja virusa korona, moći će se zapošljavati svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije koji mogu dokazati kako ih poslodavac u Njemačkoj želi zaposliti. Oni će s odgovarajućim dokumentima morati otići u Veleposlanstvo Njemačke i podnijeti zahtjev za vizu. U Ministarstvu uvjeravaju kako neće više biti dugog čekanja jer će biti uvedene ubrzane procedure i na bolji način uvezane agencije i institucije koje izdaju potrebna odobrenja i suglasnosti kao uvjet za vizu. Naime, Vlada je obećala kako će osposobiti dodatne kapacitete i u veleposlanstvima i u Njemačkoj u cilju ubrzanja procedure.


Nezavisne novine

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio