EKSKLUZIVNO: ČUDOTVORNA GRUDSKA MOLITVA

Datum objave: 24.12.2020   Broj čitanja: 2407
Molitva je za stare Gruđane predstavljala izvor života, pratila ih je na cijelom životnom putu. Sve brige i teškoće koje su ih morile otklanjali bi molitvom. Na koncu života uz molitvu su odlazili gore gdje s oka svaka suza nestaje.
EKSKLUZIVNO: ČUDOTVORNA GRUDSKA MOLITVA


Stoga i ne čudi što se ovaj kraj, mučen od strane tuđinskih i svojih vladara, raznih osvajača i neprijatelja sačuvao po Božjem zagovoru i što danas hrabro i neustrašivo čuva svoju povijest, baštinu i tradiciju.


U knjizi Damira Zorića Silva Rerum objavljena je "Grudska molitva", a njeni zapisi ističu čudotvornu pomoć u boju protiv neprijatelja. Navodi se da molitva i njeni dijelovi izbavljaju od nevolja vatre, vode ili kuge. Vjerodostojnost i snagu zapisa jamči se navodima da je opis muke Isusove i ispovijed vjere nađen u grobu Svetomu Isukrstovu koji je u Jeruzalemu.


Jedan od najpoznatijih sinova općine i župe Grude i jedan od najvećih intelektualaca s ovih prostora Damir Zorić tu je molitvu dobio od Željana Šimunovića, a pronađena je u jednoj bilježnici u koju je molitvu zapisao njegov brat Petar Šimunović. Željan je molitvu pronašao u u roditeljskoj kući 80-ih godina prošlog stoljeća.


Portal Grude.com njene dijelove ekskluzivno donosi uz odobrenje autora knjige "Silva Rerum" dr. sc. Damira Zorića.


Molitva je posebno prigodna u ovim svetim danima, ali i za moliti u budućnosti jer prema predaji, svatko tko čuva njezin zapis ili ga prepiše bit će posebnim milosrđem ispunjen.

 

GRUDSKA MOLITVA

Prema pisanju Petra Šimunovića Stipanova

 

MOJI DRAGI KRŠĆANI

JA SAM PRIMIO NA OBRAZ 36 PUTA, POPLJUVAN BIO I PLJUSKE DOBIO. JA SAM POD PILATOM TRI PUTA PADAO. JA SAM NA LAKTE I PLEĆA TRI PUTA PADAO. JA SAM ZA KOSE MOJE 120 PUTA POTEGNUT BIO. JA SAM OD MOGA SRCA I 20 PUTA MILO UZDAHNIO. JA SAM POD TEŠKIM KRIŽEM 3 PUTA NA ZEMLJU PADAO. JA SAM PRIMIO NA ŽIVOTU MOME 6666 UDARACA. JA SAM NA MOJU GLAVU TRNOVU KRUNU KRUNIO S KOJOM SAM NA 100 MISTA OBODEN BIO. BODEN SAM KOPLJEM. JA SAM KRIŽ NA SVOJA PLEĆA NASLONIO. SOLDATA JEST BILO 780 KOJI MENE UHFATIŠE. S KAJFOM JEST BILO NJI 33, S PILATOM ILI S KENKOROM IZMEĐU ONI 33 JESU SE IZNAŠLA 3 KOJI SU ME BILI. IZ MOJEGA BOKA ILI REBRA ISTEKLO JE KAPLJICA KRVI 480. SVAKI KOJI BUDE OVO MOLIO U GODINI SVAKI DAN I JOŠ K OVOME 4 ZDRAVOMARIJE ... IMATI ĆE U GODINI OD SVI GRIJEHA OPROST. OVE RIJEČI JESU ISUKRSTOVE, ON JE OBEĆAO ONIMA KOJI BI MOGLI IZVRŠITI DA BI PREPISATI IMALI NAJPRVO IMATI ĆE OPROŠĆENJE OD SVI SVOJI GRIJEHA I BITI ĆE OSLOBOĐEN OD MUKE PAGALOVSKI.

I KOJI OVU GODINU ILI U OVO VRIJEME IZVRŠIO OĆU GA SJEDINITI SA SVOJIM MUČENICIMA KOLIKO DA BI BIO GRIJEŠNIK. I DA BI SVOJU KRV PROLIO ZA VJERU ISUKRSTOVU I SMRT U KOJOJ UMRE OĆU DUŠU NJEGOVU U KRALJEVSTVO NEBESKO PRIMITI SVU RODBINU, SVE OD KOLJENA NJEGOVA KOJI SE OVDJE U MUKAMA PRAGATORIJE NAODE NEKA SE NAODE U KRALJEVSTVU NEBESKOM UVJEKE. OVA JE ISPOVJED BILA U NJEGOVU GROBU SVETOMU ISUKRSTOVU KOJI JE U JEROZALIMU. KOJI OVO PREPIŠE NEĆE MU VRAG NIŠTA UČINITI I NEĆE NAGLOM SMRĆU UMRIJETI ... SVAKI KOJI BUDE OVO MOLIO ILI KOD SEBE NOSIO, OVU SVETU MOLITVU MOLITI OĆE NA 4 DANA PRVO SVOJE SMRTI BLAŽENU DJEVICU MARIJU DA MU NA POMOĆI BUE I PO NJEGOVU DUŠU DOĐE. ISUSE JOZIPE POMOZI ME I OSLOBODI ME OD SVAKOGA ZLA I NAPASTI I BUDI MI U POMOĆI U DANU I U NOĆI SADA I UVJEKE VJEKOVA. AMEN.

JEDNA PAKA DOBRA MOLITVA KOJU JE LEOPOLDA POSLAO SVOMU BRATU KARLU SUPROTI NEPRIJATELJU S TAKVIM OPROŠĆENJEM I KOJI TAKO MOLIO I PRI SEBI NOSIO NEĆE NAGLOM SMRTI UMRIT NITI U VODI NITI U VATRI, NJEMU NIKAKAV NEPRIJATELJ NAŠKODITI NEMOŽE ... SVAKA TRUDNA ŽENA BUDE LAKO PORODILA I ONO DJETE BOGU BUDE MILO I LJUDIMA MILO JAKO. SVETA DIVICA MARIJA BUDI S TVOJOM SVETOM POMOĆI PRI MENI ... BUDI MOJ BRANITELJ U NAPRID I NAZAD. K TOME POMOZI ME BOG OTAC, BOG SIN, BOG DUH SVETI. AMEN.

OVAJ LIST BIO JE NAĐEN U NAPOLITANSKOJ ZEMLJI KOJEGA ISUS ISUKRST JEDNOM MANASTIRU POSLA, JEST GA SAM SVOJOM RUKOM PISA, OVAJ LIST PO SVETOM MIHOVILU ARKANĐELU POSLAO JEST SVIMA ONIM KOJI BI GA RADA ČUTI ILI RAZUMITI ... AKO U NEDILJU RADIO BUDE OD GOSPODINA BOGA PROKLET I NA OVOMU I NA DRUGOM SVIJETU. I JOŠ TO VAMI SVIMA ZAPOVIDAM I KUPI OCA MOGA ... DA U NEDILJU NIKAKVA POSLA NE RADITE NITI IZVAN KUĆE NEGO U SVETU MOJU CRKVU ODITE IZ PRAVOGA SRCA BOGA MOLITE, DOBRO SE OPAMENITE DA STE U DOBROMU ZDRAVLJU A MENE NE ZABORAVITE. MOLITE I SVETU PRIDIKU SLUŠAJTE. U SUBOTU BLIZU PRID VEČER SVAKI POSA OSTAVITE. JA OVO VAM ZAPOVJEDAM ... KOJI U OVO NEĆE VJEROVAT I OBSLUŽIVATI OĆE TAKAV NEPOKORNIK UVJEK OD MOJI 12 APOSTOLA PROKELT BITI A NEKA ZEMLJA PUKNE, OTVORI SE DUGO I PROŽDERE GA... ISUS ISUKRST SVOJOM VLASTITOM RUKOM PISAO A AKO BI SE VI SUPROTILI JESTE PROKLETI I BUDITE. JA VAM NIKAKVU POMOĆ NEDAM... KOJI GOD OVAJ LIST NOSIO ILI KOD KOJE KUĆE BUDE NJEMU NITI LED NITI VATRA NITI KUGA NJEGOVOJ KUĆI NIT OBITELJI NAŠKODIT NE MOŽE... SVAKI ČOVJEK ILI ŽENA SVAKOGA PETKA JEDNO VJEROVANJE I 7 ZDRAVOMARIJA ZA USPOMENUĆE ISUKRSTOVO NAČAST RANA KRVI MUKE I SMRTI KOJU JE ON NA DRVU KRIŽA PODNIO PAK JE UČINIO I OVU MOLITVU NA OVOMU SVITU PREPISAO ... ONAJ KOJI JE NEPISMEN SAMO DA JE KOD SEBE IMADE OĆE SRETAN BITI U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

ČITA SE DA SVETI OTAC PAPA LEON JE POSLAO OVAJ LIST KARLU KRALJU ... KAD SE NAHODIJO U BOJU KOJE MU JE ZAPOVJEDAO DA SE ČITA MEĐU VOJSKOM ... OSOBA KOJA GA JE NOSILA KOD SEBE GOVORI 5 OČENAŠA 5 ZDRAVOMARIJA NČAST 5 RANA ISUKRSTOVI ZADOBIĆE MILOSRĐE KOJE BUDE OD GOSPODINA PROSIJO... KRALJ OTEĆI POGUBITI JEDNOGA ČOVJEKA NIJE MOGAO BITI RANJEN OD ORUŽJA IZ UZROKA DA JE TAKAV LIST KOD SEBE IMAO I ... KO VOJEVAO SUPROT NEPRIJATELJU I NEKA REČE OVE SVETE MOĆI ... AKO BI KOMU KRV IZ NOSA TEKLA KOJA SE NEBI MOGLA USTAVITI I MEĆU OVAJ LIST SVRU NJEGA UFANJEM DA SE USTAVITI ... SVETI BARTULE, SVETI JOZIPE, SVETI IVANE, SVETI LUKA, SVETI GAŠPARE, NEKA ME VODI SVETI MIHOVILU NEKA ME PROVIDI, SVETI BARTOL NEKA ME VLADA...
MOLIM TE DRAGI GOSPODINE ISUSE ISUKRSTE, SVETI BARTULE UČINI SVE MOJE NEPRIJATELJE NEMAKNUĆE SUPROT MENI ODEĆI ISUSE ISUKRSTE TI VLADAJ KRALJU ZAPOVJEDAJ DA MU SVE NAŠKODI ... MOLITVU MOJU I VAPAJ MOJ ... K TEBI DA PRIĐE... KERUBINI SVI I SERAFINI SVI O POMAŽITE MENE SLUGU GOSPODINOVA N.N. (n.n. vlastito ime i prezime) OD SVAKE ZLE BOLESTI U KOMARI I U SOBI, NA PUTU I U DOMU, U NOĆI SPAVAJUĆI I ODEĆI. ISUS ISUKRST POMOZI ME. MATI BOŽJA MILOSTIVA DIVICE. ISUS NAZARETSKI KRALJ ŽUDIJSKI MENE SLUGU TVOGA N.N. NEBA I ZEMLJE ČESTITA UČINI. SLAVA BUDI TEBI ISUSE ISUKRSTE I UVJEKE VJEKOVA. AMEN.

U IME ISUSA NAŠEGA SPASITELJA. SPASI ME SVETI PETRE. POMOZI ME ... PAVEL. OSLOBODI ME SVETI IVANE. PROSIM TE SPASI ME SVETI FILIPE. OSLOBODI ME SVETI ANDRIJA. SPASI ME SVETI BARTULE. PROSTIM TE OSLOBODI ME I SPASI ME SVETI MATIJA. SPASI ME ISUSE ISUKRSTE KRALJU NEBESKI, ZAPOVIDAJ MI ... VIDI ME KRALJICE SVITA ... RIJEČ PUTA UČINJENA JE I PREBIVA U MENI. AMEN. ... HVALA BOGU SVEMOGUĆEMU. AMEN.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Zeljan27.12.2020 23:04 sati
    Pocrte
  • Vlado Simunovic25.12.2020 09:26 sati
    Bas onako kako ih je Did Joscina molio pred svima.
  • Rada24.12.2020 16:54 sati
    Bozanstveno napisano
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio