Oluja Covid će proći: Četiri recepta za one kojima se ljulja poslovni brod

Datum objave: 30.12.2020   Broj čitanja: 453
Današnja situacija s Covidom-19 pogodila je sve.
Oluja Covid će proći: Četiri recepta za one kojima se ljulja poslovni brod

 

Grupa kompanija kojima su u pandemiji ili zbog nje pali prihodi treba da sredi interni sistem rada, čuva gotovinu, insistira na komunikaciji zaposlenih i da bude dosljednja svom putu.

 

Današnja situacija s Covidom-19 pogodila je sve. U tom smislu kompanije možemo podijeliti u tri grupe: one koje su imale koristi od pandemije, one koje su ostale potpuno bez prihoda i one koje još rade, ali im je prihod smanjen.

 

Prva grupa treba iskoristiti ovu situaciju za maksimizaciju prihoda, rast i pozicioniranje na tržištu koje im je otvorilo ovu priliku.

 

Druga grupa nema što drugo nego da se nada najboljoj mogućoj pomoći države.

 

U vremenu dok čekaju, trebaju čuvati svoje zdravlje, posebno psihičko, te raditi na vlastitom razvoju.

 

Za treću grupu kojima su prihodi pali, Alan Žepec savjetuje sljedeća četiri fokusa:

 

Organizacija

Stavite fokus na sređivanje internog sistema funkcioniranja. Jedan dio kompanija iz zemalja u regionu koje su implementirale Boom model javlja da je imao pad prihoda, ali su zadnjih šest ili sedam mjeseci iskoristili za fokus prema unutra. Kažu: “Ono što godinama nijsmo imali vremena za posložiti radi konstantnog rasta i dodatnog posla, sad smo to napravili”.

 

To je japanska kompanija Toyota napravila za vrijeme krize 2008, kada im je prihod pao za 70%. Dok je cijela branša u autoindustriji otpuštala ljude i smanjivala narudžbe dobavljačima, Toyota je na ovu situaciju gledala kao priliku da educira ljude, napravi napredak u procesima i standardima.

 

Dobavljačima je ostavila isti nivo naručivanja dijelova iako su za to morali napraviti novu halu gdje će te dijelove skladištiti (Toyota je poznata po tome da nema velikih skladišta rezervnih dijelova). To su napravili zato da sačuvaju svoje dobavljače od propasti, znajući da će kriza proći i da ako unište vlastiti eko sistem, dugoročno uništavaju sebe.

 

Novac

Da bi Toyota napravila to što je napravila, imala je dovoljno gotovine na računu. To je drugi savjet u ovoj situaciji. Ako imate keš, čuvajte ga. Ako ga nemate, skupljajte ga. Kompanije propadaju zato što su ostale bez keša, ne zato što ne ostvaruju dobit. Ako nemate s čime isplatiti plate, platiti kredite ili dobavljače, odlazite u bankrot.

 

S druge strane, ako imate dovoljno keša, nemojte se smrznuti i potpuno zaustaviti ulaganje i normalno funkcioniranje. Ako svi zaustavimo potrošnju, prestanemo plaćati dobavljače, ne nastavimo ulagati u razvoj i napredak, ništa od toga na kraju nećemo imati. Stvorit ćemo negativnu spiralu gdje nitko ništa nigdje ne troši.

 

Gledajući kroz teoriju sistema, to će nas na kraju opaliti kao bumerang, i to kad se najmanje nadamo.

 

Komunikacija

Treći savjet se odnosi na komunikaciju. Ovo što nam se događa kao ljudima, nužnost distanciranja, je katastrofa sama po sebi.

 

Oduzeta nam je temeljna ljudska i biološka potreba da imamo ljudski kontakt. Uz to, oduzet nam je i identitet, jer maska koju nosimo skriva naš glavni element identiteta – lice.


Uz takav kontekst u kojem se nalazimo, kompanija čiji smo dio može biti spas u smislu osjećaja zajedništva, socijalnog kontakta i komunikacije.

 

Sad je važnije nego ikada biti u svakodnevnom kontaktu s članovima tima. Ono što je u Boomu standard, jutarnji stand-up, sad se pokazalo ključnim za održavanje svakodnevnog kontakta.

 

Ako nema kontakta, javlja se nepovjerenje sa šefove strane je li ekipa radi ili se zafrkava, a sa strane zaposlenog znaju li oni tamo uopće da postojim ili sam tu samo da radim dan i noć.

 

Svako počne da radi svoje konstrukcije, a samo zato što nema komunikacije one mogu otići u frustraciju. Frustracija uvijek proizvede ljutnju, a ljutnja može proizvesti nerazumne reakcije i poteze.

 

Vakcina za to sve zajedno je redovna komunikacija. Osim zaposlenih, naravno, potreban je i stalni kontakt s kupcima, dobavljačima, partnerima i svim ostalim unutar eko sistema u kojem se nalazimo.

 

Strategija

Ostanite dosljedni putu koji ste odabrali. Nemojte skakati s broda jer je oluja. Strpite se, vežite uz jarbol i čekajte da oluja prođe. Nije ugodno, ali ćemo i ovu nevolju na kraju ipak preživjeti. Bio sam nedavno na planinarenju, kad, na Kraljičinom zdencu, catering kuća postavila stol na otvorenom, usred šume.

 

Nude kuhano vino, kolače, pite, kavu i slično, a kao restoran imaju dozvolu da nude proizvode za van. Uglavnom, ekipa je pronašla način kako da na drugačiji način ostvare neke dodatne prihode.

 

Čovjek koji radi na tom štandu je KAM (prodavač ključnim kupcima). Kako trenutno nema tog posla, radi na štandu.

 

Predsjednik Uprave poznate farmaceutske kuće mi kaže da njegovi prodavači koji inače obilaze bolnice, sad pomažu u skladištu.

 

Znači, zadatak nam je svima vidjeti kako da unutar postojeće branše u kojoj se nalazimo, pronađemo nove načine poslovanja. Tako ćemo istovremeno zadržati ljude i sebe zdravima, ne samo fizički, nego i psihički.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio