Ovako ćete prepoznati laže li vas netko

Datum objave: 31.12.2020   Broj čitanja: 392
Nitko ne voli biti slagan ili prevaren u bilo kojem smislu, a kada takve neistine dolaze od strane osoba koje volimo, njihovi postupci mogu ostaviti trajne posljedice.
Ovako ćete prepoznati laže li vas netko

 

Rađanje nepovjerenja, koje se kasnije može prenijeti u druge odnose, samo je jedna od posljedica koje laži imaju na čovjeka. Ono što dodatno pogoršava situaciju je kontinuirano laganje, ali i sumnja koja traje i izjeda osobu u kojoj se stvorilo nepovjerenje.

 

Osobe koje lažu najčešće neće htjeti priznati da to čine, a u tim situacijama onaj tko sumnja može se poslužiti raznim trikovima. U nastavku pronađite savjete stručnjaka za ponašanje te govor tijela koji su za MBG otkrili kako lakše prepoznati laž, piše ljepotaizdravlje.hr.

 

Kako prepoznati laž?

Prije nego se usredotočimo na tri glavna koraka, moramo napomenuti da nipošto ne okrivljujete osobu u koju sumnjate jer to može izazvati neželjeni efekt. Osoba koja je optužena ili prozvana vjerojatno će se naljutiti te započeti protunapad. Kako biste došli do istine za kojom tragate, najbolje bi bilo ispitati osobu u nekoliko navrata te to činiti tako da osoba ne shvati da je ispitujete.

 

Analizirajte ponašanje

Prije nego postavite pitanje u vezi laži u koju sumnjate, obratite pozornost na ponašanje te govor tijela osobe kada govori o najobičnijim stvarima. Pitajte ju što je doručkovala, kako joj je bilo na poslu, koji joj se film posljednji svidio ili koju je glazbu otkrila. Kada govori o tim (običnim) stvarima, gledajte kako se kreće, što radi s rukama, koja joj boja i visina glasa i slično.

 

Obratite pozornost na promjene

Tema o kojoj želite govoriti, kako biste saznali krije li se iza nje laž, treba biti spomenuta spontano i gotovo neprimjetno. Nemojte postavljati previše pitanja, nemojte navaljivati na odgovore, već se ponašajte kao da vam ta tema nije toliko bitna. Prilikom odgovaranja na postavljano pitanje, gledajte promjene u ponašanju. Scott Rouse, stručnjak za analizu ponašanja ljudi, kaže kako nije istina da osobe koje lažu ne gledaju u oči. Primjerice, ako ste kod spominjanja stvari poput ručka, glazbe ili filmova primijetili da osoba na koju sumnjate gleda udesno, a prilikom govora o temi u čiju istinitost sumnjate ta osoba odjednom fiksira pogled, gleda vas u oči i slično – vjerojatno se radi o laži. Mnoge osobe koje lažu, kaže Rouse, gledaju sugovornike u oči upravo zbog toga da ne bi bile sumnjive.

 

Pozorno pratite kraj rečenica

Kada osoba laže, često će se utišati pred kraj rečenice. Ako prilikom odgovora na vaše pitanje shvatite da se osoba koja odgovara utišala u tolikoj mjeri da je posljednji dio rečenice gotovo nestao, nemojte joj predbaciti niti išta reći. Budite tiho i pozorno je promatrajte. Ako laže, osoba s kojom govorite imat će potrebu nastaviti kako bi vas uvjerila u istinitost svoje laži. Ako, pak, ne bude imala potrebu ništa reći, vrlo vjerojatno vas ne laže.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 31.12.2020 09:47 sati
    Samo pogledati u oci. I sve je jasno
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio