Sjećate se humanitarca, hrvatskog zeta kojeg je ISIL ubio! Njegova supruga je heroina!

Datum objave: 05.01.2021   Broj čitanja: 440
Uz sve što je proživjela posljednjih nekoliko godina, upravo je nevjerojatno koliko je Dragana Prodanović Haines, rođena Siščanka...
Sjećate se humanitarca, hrvatskog zeta kojeg je ISIL ubio! Njegova supruga je heroina!

 

...staložena osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Sažetak posljednje joj petoljetke, naime, glasi: pripadnici Islamske države najprije su joj supruga, Škota Davida Hainesa - inače djelatnika u humanitarnim misijama - u Siriji zarobili, a potom dekapitirali. Čovjeku su odrubili glavu, i egzekutori još za to nisu osuđeni!

Tu strahotu pregrmjela je "na nogama" najviše zbog malene im kćeri Athee, ali je Dragani nedugo nakon pogubljenja supruga dijagnosticiran izuzetno agresivan karcinom dojke, nakon čega je operirana - i još se oporavlja.

Paralelno s razvojem bolesti propala joj je privatna tvrtka koju je vodila sa suprugom, banka joj je oduzela poslovni prostor u Sisku zbog tri neplaćene rate kredita. Svejedno, smogla je snage za brigu ne samo o vlastitu zdravlju i egzistenciji, nego i krhkom psihološkom stanju kćeri Athee Lilith, te skrb o teško bolesnoj, polupokretnoj majci s kojom živi u zajednici.

Zadnji udarac, i to doslovce, životu te Siščanke zadao je - potres. Nažalost, ne jedan, nego više njih. Možemo reći da smo se s njom susreli između dva potresa, kad je zemlja na prvi dan nove godine odlučila predahnuti, odmoriti se.

- Uđite, izvolite - ljubazno fotoreporteru Tomu Dubravecu i meni govori Dragana. Nudi nas pićem, ispričava se zbog nereda.

- Vidite, ovdje je pala komoda u onom najjačem potresu od 6,4 po Richteru. Tada sam bila najsretnija kad sam vidjela da mojoj desetogodišnjoj kćeri nije ništa. Nažalost, psihičke posljedice od svega imat će cijeli život. Srce mi se para kad vidim da ne želi više ući u našu kuću.

Dane provodi u susjedstvu, u društvu dviju djevojčica s kojima zajedno odrasta. Zapravo smo većinom danju - ako ne kiši - svi vani, u dvorištu, sjedimo oko vatre. Spavamo u autu. Athea je pristala prošlu noć ipak prespavati pod krovom, ali kod susjeda i pod uvjetom da i baka ide s nama.

S obzirom da je moja majka tvrdoglava Banijka ratne generacije, k tomu teško pokretna, nagovoriti nju na taj ustupak također je bio pothvat. Nažalost, zbog najnovijih potresa opet spavamo u autima. Jedva i da spavamo - iznosi Dragana dok s nama sjedi na kauču u kući. Svi su, dakle, evakuirani, društvo joj pravi jedino mačka - iz Kaštel Lukšića.

- Zove se Remedy, a to u prijevodu znači "lijek". Ime joj je nadjenula Athea, a u Kaštela smo išli po nju jer tamo postoji uzgajivačnica naziva "No Ordinary Love", gdje imaju mačke "britanke". Djevojčica je htjela baš takvu macu, i to čokoladne boje - kazuje majka.

No, maca je zapravo malo kućno čudovište zbog kojega posljednje dvije godine - ne kite bor.

- Sve bi uneredila, pa nema smisla kititi. Gospođica je jako razmažena inače, i uz to što je "britanka" vidi se da stiže iz Dalmacije jer najviše jede ribu. Tunu - navodi.

Jednoroditeljska obitelj djevojčice i žene koje su ostale bez oca i supruga pokušavaju sve ovo vrijeme - Draganina nastojanja su tu, dakako, najveća - simulirati normalan život. Ići normalno u školu, imati prijateljice, kućnog ljubimca, hobije.

Valja reći da su o tragediji Davida Hainesa možda još i više izvještavali strani mediji nego hrvatski. Drama koju je proživio u posljednjih godinu i pol dana, prije brutalnog smaknuća 2014. godine, bila je tema BBC-ja, Daily Maila i drugih.

Do zadnjega dana Dragana i Athea, te Davidova kći Bethany iz prvog braka, kao i ostala rodbina i prijatelji, nadali su se da će David biti spašen.

Nakon okrutnog čina smaknuća, koji su ubojice snimili mobitelom, obitelj se pak nadala samo jednom: da će tjelesne ostatke svoga Davida moći pokopati na groblju u Sisku, gdje je proživio svojih, tek njih nekoliko, lijepih godina u braku s Draganom.

- Najteže mi je što nemamo gdje odnijeti cvijeće, isplakati se - Dragana će dirnuto. Ipak, bez suza govori o proteklim događajima. Takvoga je kova; ono što je nije ubilo, ojačalo ju je. Ona zna da to nije tek puka fraza.

Pitamo je je li našla utočište u vjeri. Odgovara niječno.

- David i ja smo ateisti. Zato smo našem djetetu dali ime Athea - odgovara.

Veli da neće ipak imati ništa protiv ako njihovo dijete u odrasloj dobi odluči krenuti putem vjere. No, s obzirom u kolikoj mjeri je zanima znanost, čini se da će za to biti previše analitična.

- Athea jako voli Ivicu Puljka, znanstvenika iz Splita. Prati njegov rad, a on joj je poslao slikovnicu iz koje je čitala o nastanku sunca. Kad je tu teoriju iznijela u školi, svi su malko "zinuli" - smije se naša sugovornica.

Veli i da je obitelj, dakle, prije dolaska "krznenog čudovišta" kitila bor, ali samo zbog tradicije, dekora. Bor je bio okićen i one godine, u studenome 2016., kad joj je dijagnosticiran karcinom lijeve dojke.

- To je bio progresivni oblik raka koji jako brzo raste i trebalo ga je najprije reducirati kemoterapijom jer je "pobjegao". Nakon toga bio je neizbježan i operativni zahvat; dvojila sam između poštedne operacije ili potpune mastektomije, i odlučila se za potonje. Estetika mi nikad nije bila posebno bitna, ako mi se opet dogodi ljubav, nadam se da ću partneru biti lijepa i ovako, djelomično popravljena i asimetrična - u polušali će Dragana.

Prisjeća se i konverzacije s liječnikom nakon prve dijagnostike.

- Pitala sam ga: smijem li nakon liječenja igrati tenis? A on je na to ganuto odgovorio protupitanjem: a smijem li ja vas sada poljubiti? Čovjeku se valjda svidjelo što planiram nastaviti sa životom - vedro prepričava.

Dragana Prodanović Haines zapravo rijetko zaigra tenis, ali ga zato trenira djevojčica Athea Lilith, kao i streličarstvo. To je jedini luksuz koji, kaže, sebi priušte nakon što su praktično ostale bez ikakvih prihoda. Da, kupe i poneku knjigu, domeće.

- Imala sam jedan od najljepših uredskih prostora u Sisku, bavili smo se distribucijom aparata za pravljenje sladoleda. Nažalost, bili smo opterećeni poslovnim kreditom.

Kad je David bio pogubljen, ostali smo bez njegove plaće u francuskoj tvrtki, koja je mudro šutjela glede našeg prava na odštetu. Da smo odmah dobili novac koji nam po zakonu pripada, možda bih spasila posao. Ovako sam se razboljela, prošla tri teške operacije, 16 kemoterapija i 25 zračenja.

Dok sam bila u tom stanju, boravila više na Rebru nego doma u Sisku, banka mi je uzela životnu stečevinu, projekt u koji sam uložila cijelu sebe.

Kasnije smo u ratama dobili neki novac na ime odštete, ali to je vrlo kratkoročno rješenje. Još ne znam što ću raditi. Vjerojatno ćemo se negdje odseliti, pokušati sve iznova. Zasad ipak moram biti ovdje zbog majke koja je teško bolesna, ima 39 kilograma i samo mene. I Atheu - navodi Dragana.

Vjeruje da je pobijedila vlastitu bolest, premda još uvijek pije hormonsku terapiju koja joj je izazvala (hotimično) preuranjenu menopauzu jer se, laički, tako blokira i razvoj karcinoma. Zbog toga ipak ima izvjesnih tegoba, ali...

- Prijatelji koji me poznaju znaju da se neću predati lako. Jedan mi je rekao: jadan karcinom, dobio je tebe - smije se ova senzacionalna žena.

Ne boji se budućnosti; ima pedeset godina, te puno elana i kćer koja joj je najveći smisao u svakom danu.

- Ne znam što će biti s nastavom nakon ovog potresa, jer je osnovna škola u Sisku koju je pohađala dobila oznaku N2, što znači "neupotrebljivo" - navodi Dragana.

Zanimljivo je da ni u jednom trenutku ovoga razgovora potaknutog nevoljama nije spomenula onu koja je donedavno u državi bila "broj jedan": koronu.

- Nikome ovih dana COVID nije ni na kraj pameti, što ne znači da ga podcjenjujemo. Ali to sad izgleda kao nešto marginalno, nebitno - iskreno će ona.

Dragana Prodanović Haines obrazovana je žena; završila je Cambridge Institut i savršeno barata engleskim jezikom.

Svijet joj je bio na dlanu, ali ona voli svoj Sisak. Kaže, prekrasan je, savršen za djecu. I David ga je volio.

 

Sad bi u Sisku voljela pokopati svoga muža i krenuti s novim životom, dobiti priliku za nj. Samo da potresi prestanu. To je jedino na što ne može utjecati.


Slobodna Dalmacija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio