Hebibovićevo i Komšićevo nasilje preko Twittera

Datum objave: 07.01.2021   Broj čitanja: 327
Iz ovog udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javnim priopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića..
Hebibovićevo i Komšićevo nasilje preko Twittera

 

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da ''s dužnom pažnjom razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihata Hebibovića, koji kontinuirano traju posljednjih godinu dana, najačešće putem društvene mreže Twitter’’.

 

U pismu, poslanom Komšiću u srijedu, UO BH novinara zahtijeva poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije, radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja osobnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

 

‘’Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminatornu retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje”, upozorava UO BH novinara.

 

Iz ovog udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javnim priopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića, očekujući da će on sam prestati zloupotrebljavati javnu poziciju i kršiti medijske slobode i prava novinara, ili da će Komšić poduzeti zakonske i druge institucionalne mjere koje mu stoje na raspolaganju kao članu Predsjedništva BiH. Navode također kako online nasilje nad novinarima, koje provodi Komšićev savjetnik, predstavlja ozbiljno kazneno djelo, klevetu i uvredu, te istovremeno ruši ugled najvišeg državnog organa. Kako nije bilo nikakve reakcije iz Komšićevog ureda, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, UO BH novinara se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo sankcioniranje.

 

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara, te zabranjuje svaku vrstu nasilja pa i onog putem društvenih mreža. Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mreža tokom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”.

 

„Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kao bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima”, ističu iz BH novinara, podsjećajući kako bi “slično, javno djelovanje osoba na funkcijama plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama”, a takva osoba odmah razriješena dužnosti.

 

Upravni odbor BH novinara zaključuje kako s pravom očekuje da Komšić najozbiljnije razmotriti neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika, te poduzme mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio