Meteorolozi najavili 'uzbudljivo razdoblje ispunjeno ledom i snijegom' diljem Europe

Datum objave: 11.01.2021   Broj čitanja: 448
Porast temperatura visoko u atmosferi iznad Arktika mogao bi rezultirati valom ledenog vremena, sličnom onome iz 2014. godine te bi se od kraja siječnja posebno mogao osjetiti u Sjevernoj Americi, Europi i azijskim zemljama, piše Bloomberg.
Meteorolozi najavili 'uzbudljivo razdoblje ispunjeno ledom i snijegom' diljem Europe


Sličan vremenski obrazac, poznat kao polarni vrtlog ili vorteks dogodio se tijekom zime 2014. kada su se u Chicagu temperature spustile i do minus 27 Celzijevih stupnjeva.

U tom slučaju nije neuobičajeno ni da hladan zrak s Arktika prodre još južnije, piše Bloomberg.

No ledeni se zrak tijekom 2019. i 2020. uglavnom zadržavao u području oko Arktika, a sada, po mišljenju Todda Crawforda, vodećeg meteorologa IBM-ove tvrtke Weather Co., nakon gotovo dvogodišnjeg zatišja sjevernoj hemisferi odande možda ponovno prijeti prodor ledenog zraka.

"Po svemu sudeći pred nama bi mogao biti uzbudljiv period ispunjen hladnim danima i obilnim snijegom", rekao je.

No prognostičari ipak ne očekuju tako oštru hladnoću poput one tijekom zime 2014., ali prognoziraju hladnije zimske dane nego dosad. Hladan zrak već je prodro u područja zapadne Europe i Kine.

U Parizu je temperatura niža za 3,5 Celzijeva stupnja od prosjeka za ovaj dio godine, u Madridu je čak 6,9 stupnjeva hladnije nego što je to uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nisku razinu pa je u četvrtak ondje izmjereno minus devet stupnjeva, kaže meteorolog aplikacije AccuWeather, Tyler Roys.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio