Žene od sada mogu čitati evanđelje

Datum objave: 11.01.2021   Broj čitanja: 590
Vatikan je,naglasio da se te uloge ''suštinski razlikuju'' od onih koje obavljaju zaređeni svećenici.
Žene od sada mogu čitati evanđelje

 

Papa Franjo, u još jednom koraku ka većoj ravnopravnosti žena u Rimokatoličkoj crkvi, promijenio je zakon kako bi im službeno dopustio da vrše dužnost čitateljica, govornica za oltarom i obavljanja molitvi.

 

Papa je u dekretu oslužbenio ono što su brojne zemlje godinama prakticirale.
Unošenje promjena u Kod kanonskog zakona učinilo bi, međutim, nemogućim konzervativnim biskupima da blokiraju žene u svojim diocezama da obavljaju svoje uloge.

 

Vatikan je, međutim, naglasio da se te uloge ''suštinski razlikuju'' od onih koje obavljaju zaređeni svećenici, prenosi Reuters.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Fratar11.01.2021 17:44 sati
    Jedine osobe koje smiju čitati evanđelje na sv. misi su svećenik i đakon. Papa je samo dopustio da žene budu službeno primljene u službu čitača (lektora), što u većini naših župa već i rade. Čitaju na misi prvo i drugo čitanje i molitvu vjernika, kao i drugi vjernici i ministranti. Tako da papa nije ništa novo uveo, nego je samo dopustio ženama da budu i službeno stavljene u službu čitača. Vjernicima laicima (i muškarcima i ženama) nije dozvoljeno čitanje evanđelja nego to radi samo svećenik i đakon. To u praksi znači da nema nikakve promjene što se tiče sv. mise.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio