9 korisnih savjeta za lakše korištenje Googlea

Datum objave: 16.03.2018   Broj čitanja: 262
Znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, točnije i konkretnije rezultate?
9 korisnih savjeta za lakše korištenje Googlea

 

Google je postao neizostavan dio svakodnevnog života i rada. Kad god nešto ne znamo - od informacije o radnom vremenu zubara, do uputa kako doći do njega pa čak i kako mu na nekom stranom jeziku objasniti što trebate - Google je tu.

 

Većina ljudi Google koristi bez previše razmišljanja. Jednostavno otvore svoj internetski preglednik i upišu ono što ih zanima, a Google je taj koji dešifrira njihov zahtjev.

 

No, znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, točnije i konkretnije rezultate?

 

Koristite navodnike za veću preciznost.

Tražite li informacije o nekoj osobi ili proizvodu, dobiti ćete preciznije rezultate stavite li ime u navodnike. Npr. "Ivana Brlić Mažuranić" umjesto samo Ivana Brlić Mažuranić. Naime, kad koristite navodnike, Google traži cijelu kombinaciju u svojim rezultatima, a ako koristite bez navodnika onda traži gdje se sve pojavljuju sve tri riječi.

 

Upišite minus za eliminaciju nekih rezultata.

Često želite naći specifičnu informaciju, ali u gomili rezultata koje Google izbaci to može biti problematično. Upišete li traženi pojam i potom znak minusa te pojam koji ne želite imati uključen u pretraživanje, bit će vam lakše pronaći ono što tražite. Npr. jaguar brzina -automobil eliminirati će sve rezultate u kojima se pojavljuje informacija o brzini automobila marke Jaguar, a ostaviti one u kojima se spominje brzina životinje jaguar.

 

Stavite zvjezdicu umjesto nepoznate riječi.

Ne možete se sjetiti kako se netko zove, ali znate prezime. Izvrsno, samo upišite zvjezdicu i prezime i Google će vam ponuditi niz mogućih rješenja. Npr. "* Bešlić" rezultirat će (u velikom broju) informacijama o Halidu Bešliću.

 

Koristite znak @ za pretraživanje društvenih mreža i e-mail adresa.

Tražite li nečiji profil na društvenoj mreži ili neku informaciju o profilu na društvenoj mreži, u pretrazi koristite znak "@" i pojam koji želite pronaći. Npr. Upišete li "@zimoonline" dobit ćete popis svih profila na društvenim mrežama svog omiljenog tehnološkog portala.

 

Želite li kombinirati pretrage, koristite naredbu OR.

Niste posve sigurni što točno tražite? Kombinirajte nekoliko pojmova i povežite ih naredbom OR kako biste dobili rezultate za sve te pojmove. Npr. Split OR Brač dati će rezultate i za Split i za Brač.

 

Kupujete li nešto i želite više informacija o proizvodima u određenom cjenovnom razredu, uz ime proizvoda upišite "kuna" (ili koju drugu valutu) i cijenu.

 

Npr. laptop kuna 2000 i dobit ćete informacije o laptopima koji je prodaju po cijeni do 2000 kuna.

 

Ako ste spremni izdvojiti neku svotu i tražite nešto u određenom cjenovnom razredu, upišite dvije točke (..) između najniže cijene i najviše.

 

Npr. putovanje 2000..3000 kn pokazat će vam rezultate za turistička putovanja u tom cjenovnom rasponu.

 

Tražite li nešto na točno određenoj web stranici, iskoristite Google i upišite "site:".

 

Npr. site:zimo.dnevnik.hr Google i dobit ćete sve tekstove vezane za Google na vašem omiljenom tehnološkom portalu.

 

Želite li pak saznati koje su stranice, tvrtke ili pojmovi povezani, poslužite se naredbom "related:".

 

Upišete li npr. related: zimo.dnevnik.hr dobit ćete informaciju o svim povezanim stranicama.

 

Naravno, sve se ove naredbe mogu dodatno kombinirati kako biste uz najmanje gubljenja vremena dobili najbolje rezultate za svoju pretragu. Isprobajte!

 

Grude.com/Manager.ba

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio