U župi Grude najviše krštenih, u Gorica - Sovići ukopnika, Drinovci jedini pozitivni

Datum objave: 02.01.2019   Broj čitanja: 1885
Nakon izuzetne negativne 2017. godine kada je na području općine Grude ukopnika bilo za 76 više nego krštenih, situacija za 2018. je nešto bolja.
U župi Grude najviše krštenih, u Gorica - Sovići ukopnika, Drinovci jedini pozitivni

 

Kako portal Grude.com u suradnji sa župnim uredima i župljanima iz 7 župa s područja općine Grude doznaje, minus za ovu godinu iznosi 45. Međutim, ono što su istaknuli iz župa Grude, Ružići i Gorica - Sovići mora se u obzir uzeti velik broj ukopnika koji nisu imali prebivalište u tim župama (U Grudama i Gorici - Sovići broje se u desecima), ali su za njih vezani bilo korijenima roditelja ili samim rođenjem stoga su tu odlučili potražiti posljednje počivalište. Kad se to u obzir uzme brojke su bolje nego što je prikazano.

 

Prošle godine je na području općine Grude kršteno ukupno 160 djece, što je u odnosu na 2017. više za 28 krštenja. Bilo je tu još pozitivnih primjera tako su u župi Grude krštene blizanke, u Ružiće su roditelji došli krstiti dijete iz daleke Australije i tako dalje.

 

Što se tiče broja krštenih, najviše ih je u župi Grude, njih 45, zatim slijede Drinovci gdje je kršteno 33 djece, u župi Gorica - Sovići kršteno je 31 dijete, u Ružićima 23, na Ledincu i u Tihaljini po 11. U župi Raskrižje, Cerov Dolac, prošle godine bilo je 6 krštenja. Godine 2017. u župi Raskrižje nije bilo nijednog krštenja stoga ovaj podatak posebno raduje, donosi u svojoj analizi portal Grude.com.

 

Kada je u pitanju broj ukopnika, u župi Gorica - Sovići bilo ih je 49, u župi Grude 47, u Drinovcima 32, u Tihaljini 26, u Ružićima 25, na Ledincu 18 i u župi Raskrižje 8.

 

Ukupno je bilo 205 ukopnika.

 

Prema viđenom, Drinovci su jedini pozitivni, za jedan, dok župa Grude ima najviše krštenih, a župa Gorica Sovići ukopnika.

 

Kad se uzme u obzir gore navedena činjenica o broju ukopnika koji nisu imali prebivalište u općini Grude brojke su bolje nego ranije. Međutim, kad se uzme u obzir i da svi kršteni neće živjeti na području općine Grude opet situacija nije najbolja.

 

Ali, s obzirom na 2017. godinu trend je pozitivniji.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Ero02.01.2019 15:48 sati
  Ovo s uvozom što kaže Gorica-Sovići treba regulirat. Ako nisu plaćali porez u svojim župama i davali redovinu ne bi im trebalo pustit ukop. Možda je malo ružno samo ne vidim neko drugo rješenje. Puno djece žele roditelje ovdje pokopat jer je jeftinije, sama kamuflaža.
 • Gorica-Sovići02.01.2019 13:59 sati
  U nas samo uvoze mrtvace. Da umru u Abesiniji ukopalo bi ih u Gorici hehe
 • Fratar02.01.2019 11:39 sati
  Ne sekiraj se, znaju im se imena i prezimena, biskup stari ih zove izbjeglicama, a ovaj novi već priča da ih je najbolje prognat iz Hercegovine jer se prodaju za sitno.
 • Ja02.01.2019 11:33 sati
  Jos da nije ovih izbjeglica iz zupe grude sto Idu u druge zupe krstiti djecu i vencvat se zupa grude bi bila uvjerljivo naj jaca
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio