Na SKB Mostar izveden složeni kirurški zahvat usne šupljine, grudski stručnjak zadovoljan

Datum objave: 12.03.2019   Broj čitanja: 282
Na Klinici za ORL i MFK pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u ponedjeljak je izveden operativni zahvat sublingualnog tumora (Commando) s rekonstrukcijom mikrovaskularnog režnja.
Na SKB Mostar izveden složeni kirurški zahvat usne šupljine, grudski stručnjak zadovoljan


Operativni zahvat izveli su liječnici s Klinike za ORL i MFK SKB-a Mostar uz potporu liječnika zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava.

 

- Radilo se o pacijentu koji ima karcinom u usnoj šupljini, a sam zahvat je trajao šest sati - rekao je na tiskovnoj konferenciji u Mostaru doc. doc. dr. sc. Emil Dediol iz Kliničke bolnice Dubrava. 54-godišnji pacijent je stabilno te bi kroz dva tjedna mogao izići iz bolnice s rehabilitiranim funkcijama za žvakanje, gutanje i govor.

 

U sklopu zahvata radila se disekcija vrata, uklanjanje limfnih čvorova i samog tumora, te mikrokirurško spajanje krvnih žila s podlaktice na krvne žile vrata. Dr. Dediol istaknuo je kako se radi o jednom od najsloženijih rekonstruktivnih zahvata u kirurgiji glave i vrata.

 

Prema njegovim riječima, uspješnost mikrovaskularne rekonstruktivne kirurgije jedan je od najvećih pomaka u rekonstruktivnoj kirurgiji općenito. Posebice se to odnosi na primjenu podlaktičnoga režnja za rekonstrukciju defekta u usnoj šupljini.

 

Po riječima dr. Dediola, uspješnost zahvata ovisi od centra do centra, a u Kliničkoj bolnici Dubrave rade ga jednom do dva puta tjedno i uspješnost je čak 90 posto.

 

Od karcinoma usne šupljine obolijevaju uglavnom muškarci srednjih godina, pogotovo ako se radi o osobama koje konzumiraju cigare i alkohol ili se pak radi o HPV infekciji.

 

Po učestalosti karcinom usne šupljine je na šestom mjestu u svijetu.

 

- Ovo je samo nastavak davno započete suradnje s kolegama i prijateljima iz Zagreba, i s više klinika, i to sve u cilju da što manje zaostajemo za suvremenim svijetom u našem dijelu otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije - rekao je predstojnik klinike za ORL i MFK Sveučilične kliničke bolnice Mostar doc. dr. sc. Miro Leventić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 12.03.2019 20:34 sati
    Nije grudski stručnjak nego drinovački stručnjak. Kad vama odgovara onda smo gruđani, a kad nešto ne valja, onda smo seljaci drinovački. Ne mere. Dr. Leventić je drinovački strucnjak a Drinovci su čuđenje u svijetu.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio