LONČAR ZA HMS: Poslodavci i nezaposleni zadovoljni subvencijama, novi poziv na jesen

Datum objave: 14.03.2019   Broj čitanja: 481
Raspolažemo s nedovoljno sredstava da bismo mogli udovoljiti većem broju ljudi, rekla je Lončar.
LONČAR ZA HMS: Poslodavci i nezaposleni zadovoljni subvencijama, novi poziv na jesen

 

-Što se tiče Federalnog zavoda za statistiku i našega zadovoljstva, ako zadovoljstvo mjerimo brojem onih koji apliciraju ili koji su zainteresirani za naša sredstva, onda možemo biti više nego zadovoljni. Vrlo je velik interes i u nekim se županijama, kao što je Hercegovačko-neretvanska, pozivi zatvaraju u roku od tri minute, rekla je Helena Lončar, ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH komentirajući za Hrvatski Medijski Servis raspodjelu subvencija za nezaposlene koje su “planule” u rekordnom roku.

 

Lončar napominje da to zadovoljstvo ima lice i naličje jer Zavod svojim kapacitetima jednostavno nije mogao udovoljiti svim zainteresiranim poslodavcima i nezaposlenim osobama.

 

“Međutim, to zadovoljstvo ima i drugu stranu. Dobar dio onih koji su aplicirali nisu uspjeli doći do sredstava iz jednostavnog razloga što nemamo sredstava onoliko koliko ima interesa. Tu nismo zadovoljni što ne možemo učiniti više i što ne možemo udovoljiti većem broju onih koji apliciraju”, rekla je Lončar.

 

Poslodavci zadovoljni
Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje FBiH istaknula je zadovoljstvo razinom informiranosti javnosti o mjerama Zavoda što je rezultiralo rekordnom zainteresiranošću poslodavaca i nezaposlenih.

 

-Kada su u pitanju naši pozivi, rekla bih da su zbog jedne izuzetno visoke razine informiranosti javnosti naša sredstva budu vrlo brzo potrošena. S druge strane, kada gledamo kako su nezaposlene osobe i poslodavci zadovoljni ili nezadovoljni našim mjerama vidimo da je izuzetno visoka ocjena naših mjera i kod jednih i kod drugih. Ali ipak, raspolažemo s nedovoljno sredstava da bismo mogli udovoljiti većem broju ljudi, rekla je Lončar te dodala:

 

“Mi inače kroz nekoliko navrata u jednoj godini puštamo sredstva, a ove godine smo planirali najmanje dva kruga. Upravo da bismo u ovom prvom krugu učinili veći iznos sredstava dostupnim stav managementa u dogovoru sa službama bio je da sada učinimo dostupnim 80 posto sredstava.

 

Na raspolaganju 60 milijuna KM
Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar u izjavi za HMS kazala je da je fokus ovaj put stavljen na aktualni poziv dok će manji dio sredstava biti dostupan na jesen.

 

“Zavod na raspolaganju ima oko 60 milijuna KM kroz nekoliko programa i mjera. Sada smo pustili oko 80 posto, a manji dio smo ostavili za jesen. S obzirom na to da u prvom krugu obično sve ne bude ugovoreno te da određeni broj poslodavaca ne zaposli sve one koje je predvidio, iz opravdanih razloga, onda i ta sredstva pridodamo drugom krugu. Također, zna se dogoditi da ponovimo određeni krug ako određena županija izrazi potrebu za time”, istaknula je Lončar.

 

Omogućena mobilnost radne snage
Naša sugovornica kaže da je cilj Zavoda bio maksimalno rasteretiti poslodavce te da je zbog toga poziv “razvučen” na 4 dana. Također, omogućena je mobilnost radne snage tako da poslodavac i osoba koja bude zaposlena ovim programom ne moraju biti iz iste županije.

 

“Ovaj put smo išli u objavljivanje poziva u 4 dana. Jučer su bile tri županije; Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka te Herceg-bosanska županija, danas su išle Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska te Županija Središnja Bosna, sutra idu preostale tri, a Županija Sarajevo zadnji dan. Željeli smo malo rasteretiti poslodavce, oni se svaki dan mogu javiti na poziv”, objašnjava Lončar te dodaje:

 

-Sredstva su usmjerena prema nezaposlenim osobama. Ako uzmemo određenu osobu, bez obzira odakle je poslodavac omogućena je mobilnost radne snage, rekla je Lončar za HMS.

 

Sredstva iz stope za nezaposlenost
Ravnateljica FZZZ-a posebno je naglasila da ova sredstva ne osigurava Vlada FBiH nego su to sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

“Kada se radi o ovim sredstvima, to nisu sredstva koja osigurava Vlada FBiH nego su to sredstva Zavoda. Mi smo fond (FZZZ) koji ima vlastite prihode od stope za nezaposlenost. U ovome paketu predviđenih sredstava jedan dio novca u iznosu od približno 10 milijuna KM je od Svjetske banke iz projekta za zapošljavanje. Mi smo tih 10 milijuna utopili u ovih naših 50 i nešto više milijuna KM koji se financiraju iz stope na nezaposlenost, odnosno u ukupnu sumu koju stavljamo na raspolaganje”, zaključila je Lončar.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio