Kirurzi u BiH dok operiraju: Zasvira Vivaldi, ali i Mišo Kovač i Halid Bešlić

Datum objave: 17.03.2019   Broj čitanja: 872
Većina kirurga je na pitanje koju glazbu najčešće sluša tijekom operativnih zahvata odgovorila da to nužno moraju biti numere koje opuštaju i oslobađaju od stresa. Međutim, nije rijetka situacija da se s njihovih računala ili mobilnih telefona ponekad začuje i rock zvuk, a u nekim slučajevima i glas Halida Bešlića.
Kirurzi u BiH dok operiraju: Zasvira Vivaldi, ali i Mišo Kovač i Halid Bešlić

 

"U poslu koji obavljam jako je važno adekvatno se opustiti. Najduži operativni zahvat koji sam izvodio trajao je oko 12 sati i dobro se sjećam da sam tom prilikom izmijenjao gotovo sve glazbene žanrove. Generalno, tijekom operacije volim sebi pustiti klasičnu glazbu kao što su to u prvom redu kompozicije 'Četiri godišnja doba' Antonija Vivaldija i Beethovenova 'Peta simfonija'. Također, sebi ponekad pustim Andrewa Lloyda Webbera, ali i Leonarda Cohena i Eda Sheerana. Rado slušam i Mišu Kovača, Željka Joksimovića i Vladu Georgijeva, a ponekad se provuče i Halid Bešlić", kazao je naš najpoznatiji rekonstruktivni kirurg Reuf Karabeg.

 

Kako nam govori utjecajni estetski kirurg Alemko Čvorak, opće je poznata činjenica da glazba opušta ljude, pa je stoga prisutna i u radu kirurga u operacijskoj dvorani. On napominje da je rad u operacijskoj dvorani iznimno odgovoran i ozbiljan i glazba se nikad ne treba isticati u prvom planu. S obzirom na to da je rezultat kirurškog zahvata zasluga cijelog operativnog tima, on napominje da se izbor izvođača i žanra prilagođava željama svih sudionika u procesu.

 

"Glazba nikako ne smije biti preglasna u operacijskoj sali i mora biti, kako da kažem, neagresivna, uglavnom opuštajuća. Izbor glazb ovisi od kirurga koji radi, ali to nikada ne treba biti neki teški rock ili folk, prenose Grude.com. Najčešće se sluša pop, soul, evergreen hitovi, pop rock hitovi, a od glazbenika možemo izdvojiti Adele, Sama Smitha, Imagine Dragons i mnoge druge uglavnom strane mainstream izvođače", rekao je za Klix Dragan Kostić, šef Specijalne kirurške bolnice Dr. Kostić iz Banje Luke.

 

S obzirom na to da je oralna kirurgija specifična kirurška grana i da je pacijent tijekom ove vrste zahvata budan tijekom cijelog procesa, stomatologinja Ines Musa-Trolić iz Mostara nam je kazala kako uglavnom tijekom zahvata pušta pop koji je, prema njenim riječima, slušljiv, kako liječnicima tako i pacijentima.

 

"Naš glavni oralni kirurg tijekom operacije voli slušati ex yu rock, a ostali stručnjaci uključeni u proces operativnog zahvata različite vrste muzike. Kod nas je važno da ništa nije agresivno i da je opuštajuće, a na našoj listi za reprodukciju najčešće ćete naći pjesme Lady Gage, Shawna Mendesa, Eda Sheerana, Inne, Beyonce i Jennifer Lopez. To puštamo u cijelom prostoru poliklinike, a ako netko ima posebne želje, u svojoj ordinaciji isključi razglas i pušta na računaru šta želi. Uglavnom, narodnjaci, folk i turbofolk nisu dozvoljeni", kazala nam je dr. Musa-Trolić.

 

Klix.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio