KARDINALE, SVI SMO ODGOVORNI! NESTALO JE 10.100 KATOLIKA

Datum objave: 21.03.2019   Broj čitanja: 748
Čak 10.100 katolika manje je u 2018. godini zabilježeno u Bosni i Hercegovini, kazao je u četvrtak u Mostaru vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
KARDINALE, SVI SMO ODGOVORNI! NESTALO JE 10.100 KATOLIKA

 

Radi se o demografskoj katastrofi, a hrvatski narod je pred nestankom.

 

- Crkva po tom pitanju ne može mnogo utjecati nego samo poticati i hrabriti sviju da se radi na uvjetima ostanka. li, s naše strane, mi ćemo raditi na pastoralu ohrabrenja i nade da ljudi budu spremni suočiti se s izazovima života - izjavio je kardinal Puljić.

 

- Postavlja se pitanje je li pravedno uopće govoriti da netko ostaje ako uvjeti u kojima treba ostati nisu takvi da je njegovo dostojanstvo zaštićeno kao i njegova prava. Ako sve to nije moguće, onda je zaista opstanak i ostanak tema koja je više iluzija nego realnost - kazao je vojni biskup ordinarij Tomo Vukšić.

 

Crkva, kardinale budimo realni, barem na području Mostarsko-duvanjske biskupije nije poticala i hrabrila sve da se radi na uvjetima ostanka. Da se moglo izbrisati one koji podržavaju franjevce u Mostaru, Grudama, Čapljini, Međugorju, to bi se učinilo i ne treba sada, kad su praktički svi hrvatski prostori dobrim dijelom iseljeni ljudima mazati oči i prati ruke od odgovornosti jer odgovornost je na svima. I na Crkvi, i na politici, i na gospodarstvu, i na medijima, i na ljudima iz svih ostalih sfera. Svi smo odgovorni!

 

Biskup Tomo Vukšić pogodio je rečenicu govoreći o tome kako će netko ostati ako njegovo dostojanstvo i njegova prava nisu zaštićeni. Kako će jedan Mostarac, Gruđanin, Čapljinac, Širokobriježanin... Hrvat, ostati u BiH ako se gazi njegovo dostojanstvo, njegova povijest i tradicija koja je oduvijek vezana za franjevce, a onda se netko silom odlučio to promijeniti, obespraviti ga, i razgovor prikazati kao dogovor primjenjujući nepravedni dekret.

 

Očevi biskupi, svi smo odgovorni i nitko nema pravo prati ruke, a s obzirom kako nas nestaje, nitko nema pravo kao veliki svećenik koji je predvodio rulju koja razapinje Isusa, razapinjati bilo koga u svom narodu. Nakon 27 godina, toga je stvarno dosta!

 

U prilog svemu, još jednom ponavljamo pjesmu doktora SKB-a Mostar Milenka Pehara koja kaže i čiji naslov kaže: Odoše nam ljudi!

 

Čuje li to itko...

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio