FOTO: I ovo je veljača! Poskok sikće u Grudama, u Mostaru se beru kuke

Datum objave: 29.02.2020   Broj čitanja: 1349
"U kamenu poskok sikće, a kadulja 'rani 'čele", poznati je stih iz pjesme Zorana Begića, međutim i poskok, a i trave dobro su uranile.
FOTO: I ovo je veljača! Poskok sikće u Grudama, u Mostaru se beru kuke

 

Posljednji je dan veljače, klimatološki zima traje još danas, a kalendarski do 20. ožujka, međutim u nekim ranijim vremenima, brijali bi ledovi hercegovačkim poljanama, a ovdašnji čovjek gledao bi snijegom utabane staze i nadao se proljeću kako bi mogao obaviti sezonske radove, posijati i posaditi.

 

A kako se od onih "ljepših vremena" puno toga promijenilo, tako i u veljači može iznenaditi najotrovnija europska zmija, a domaća hercegovačka, poskok. Čitatelj portala Grude.com na Medovićima se našao oči u oči s otrovnicom koju je očito topla zima zbunila pa je pomislila da je proljeće već stiglo.

 

Ništa bolja situacija nije ni s biljnim vrstama. Čitatelj našeg portala iz Mostara proteklih dana išao je u šetnju mostarskim brdima i naišao na kuke. Iako se ovo samoniklo, jestivo bilje bere od sredine ožujka do sredine travnja, vrijeme ih je izmamilo puno ranije.

 

Sve što se događa u svijetu ne izgleda dobro, a kako se poremetio čovjek, tako se remete i prirodni ciklusi tako da imamo situaciju da ljudi u zimskom mjesecu beru proljetnu kulturu, a negdje iz daljine vreba nenaspavani i nervozni zmijski car poskok.

 

I kako jedan od najvećih pjesnika s hercegovačkog krša Veselko Koroman kaže: "Doći će vrijeme blagog naroda." Upravo tome se svi nadamo uz želje iz pjesme Jalta Jalta: "Neka cijeli ovaj svijet, još sja u suncu, neka naša Zemlja sva postane sretna..." s dobrim i pobožnim ljudima kroz cijelu godinu, zdravom hranom koja raste u mjesecima kada treba rasti i s domaćim poskocima koje nitko neće buditi iz zimskog sna...

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio