EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE IZ 1962.: DRINOVCI SU BILI RAZORENI, U GRUDAMA OGROMNA OŠTEĆENJA

Datum objave: 29.12.2020   Broj čitanja: 5143
Potres je katastrofa koja ledi krv u žilama, a današnji u Hrvatskoj, s epicentrom kod Petrinje, jedan je od najjačih u povijesti Hrvatske, ali i regije.
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE IZ 1962.: DRINOVCI SU BILI RAZORENI, U GRUDAMA OGROMNA OŠTEĆENJA


No, kroz povijest bilo je još razornih i to u našem okruženju.

Kada je u pitanju područje Hercegovine ono je najteže pogođeno 1923. i 1962. godine. Opća tuga vladala je te tragične 1923. godine kad je Hercegovina tek vidala rane od ranijeg I Svjetskog rata, zatim i Španjolske gripe koja je zahvatila svaku obitelj na ovom području. Potres je bio jačine 6,2 po Richteru, a epicentar u blizini Drinovaca. Udar se dogodio u 6:44 sati tako da su mnogi pretrpjeli ozljede, nastala su brojna oštećenja u samom epicentru, zatim u Imotskom, Grudama i okolnim mjestima, a od jačine je oštećena i Tvornica duhana Mostar, piše portal Grude.com. Smrtno su stradale i sestre Opačak s Drinovačkog Brda.


Veća katastrofa dogodila se i 1962., a potres je također bio snage 6,2 po Richteru. Epicentar je bio na Biokovu. Hercegovinu i Dalmatinsku Zagoru je od 7. do 22. siječnja te godine pogodilo čak 58 potresa. Nesretnoj Ani Vidačak čije su kćeri stradale u potresu 1923. godine kuća je 1962. potpuno srušena. Reportažu s Drinovačkog Brda radio je za Večernji list legendarni novinar pok. Dominik Andrijanić.

 

Grude.com
Foto:Dominik Andrijanić (ustupljeno portalu Grude.com)

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ujo30.12.2020 09:11 sati
    Sjećam se tog nesretnog potresa 1962 kad su Grude jako nastradale. Nažalost tada nije bilo nikakve solidarnosti ni pomoći od strane komunističkih vlasti. osnovali su nekakvu "komisiju" koja je hodala po selima i popisivala štetu, obećavala pomoć koja nikada nije stigla. Kasnije je bilo Skoplje, Banja Luka i Crna Gora. Cijela jugoslavija "dragovoljno se morala" solidarizirati sa ovim područjima.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio