Volite čokoladu? Evo četiri razloga zašto ju je dobro jesti

Datum objave: 26.03.2019   Broj čitanja: 461
Osjećate li često kroničnu bol - možda si možete pomoći jedenjem tamne čokolade.
Volite čokoladu? Evo četiri razloga zašto ju je dobro jesti


Naime, čokolada umanjuje bol i poboljšava cjelokupno zdravlje. Točnije, tamna čokolada ima toliko prednosti da se naziva i superhranom.

 

Čokolada ima niz koristi zahvaljujući zrnima kakaa, a što je koncetracija kakaa u čokoladi veća, više je dobrobiti za vaše zdravlje, piše Zadovoljna.hr. Na tržištu je mnogo vsta čokoalde, a ona koja bi vam mogla pomoći u smanjenju kronične boli trebala bi imati najmanje 65 posto kakaa. Tamna čokolada uvijek je bolji odabir od mliječne jer sadrži više zdravih zasićenih masnih kiselina, manje ugljikohidrata i šećera, a više vlakana, željeza, magnezija, fosfora i kalija.

 

Također, tamna čokolada ima više flavonoida, hranjivih tvari koje se nalaze u biljkama koje smanjuju upalu i jačaju imunitet.

 

U nastavku pročitaje četiri koristi tamne čokolade za zdravlje koje će biti dovoljan razlog da ne osjećate grižnju savjesti kada idući put posegnete za kockicom ili dvije.

 

1. POVOLJAN UTJECAJ NA HORMONE Čokolada povećava proizvodnju endorfina, prirodnih "opijata" u tijelu, a rezultat je smanjenje boli i podizanje raspoloženja. Čokolada je i jedna od rijetkih namirnica koja je izvor anandamida koji se naziva i "molekulom blaženstva", a koji također utječe na smanjenje boli. Tu nije kraj - čokolada potiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u tijelu, feniletilamina, koji povećava energiju. Povoljno utječe i na razine serotonina, neurotransmitera koji djeluje kao antidepresiv. Zbog svega navedenog, ne čudi koliko ljudi poseže upravo za čokoladom kada žele popraviti raspoloženje.

 

2. ČOKOLADA JE DOBRA ZA SRCE Čokolada između ostalog pomaže u obnovi fleksibilnosti arterija. Pokazalo se i da jedenje čokolade pomaže u smanjenju razina "lošeg kolesterola" i povećanju razina "dobrog kolesterola". Konzumacija čokolade povezuje se i sa smanjenim rizikom od moždanog udara.

 

3. KORISNA JE I ZA MOZAK Studija provedena na Harvardu pokazala je da redovito pijenje tople čokolade pomaže u poboljšanju protoka krvi u bitne dijelove mozga što indicira i da bi čokolada mogla pomoći u borbi protiv bolesti u kojima opadaju kognitivne sposobnosti kao što je Alzheimer.

 

4. KORISTI U TRUDNOĆI Čokolada ima zdravstvene koristi i za mame i bebe. Jedna studija provedena u Finskoj pokazala je da su trudnice koje su jele čokoladu bile pod manjim stresom, a njihove bebe smijale su se više nego bebe mama koje nisu jele čokoladu. Nakon svih nabrojenih koristi, teško je ne nagraditi se čokoladom.

 

Međutim, nikako nemojte zaboraviti da je čokolada jako kalorična namirnica zbog čega je umjerenost jako bitna, a u biranju deserta uvijek stavite tamnu ispred mliječne čokolade. Dobit ćete ukusnu poslasticu koja će koristiti i vašem zdravlju.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio