FOTO: Gruđani proslavili veličanstvenu obljetnicu! Prošle su 24 godine od oslobađanja Kupresa

Datum objave: 03.11.2018   Broj čitanja: 1792
Hrvatski branitelji s područja općine Grude, njihovi prijatelji i gosti i brojni drugi branitelji iz BiH i Hrvatske danas su na Kupresu, povodom 24. obljetnice oslobođenja Kupresa i Dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske Republike Herceg Bosne.
FOTO: Gruđani proslavili veličanstvenu obljetnicu! Prošle su 24 godine od oslobađanja Kupresa

 

Za sve pripadnike HVO-a i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB u crkvi Svete Obitelji služena je misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju svećenika, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon toga položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu. Opijelo je predvodio vojni biskup Tomo Vukšić.

 

Također je održan svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH. Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, a potom je uslijedilo druženje s braniteljima.

 

Podsjećmo, Kupres je uspješno oslobođen na današnji dan 1994. godine u operaciji "Cincar".

 

Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez.

 

Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

 

 

M.M./Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio