U Tomislavgradu obilježena 27. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

Datum objave: 03.04.2019   Broj čitanja: 547
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu u srijedu je obilježena 27. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.
U Tomislavgradu obilježena 27. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

 

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, izvršne i zakonodavne vlasti Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, općinske Službe za pitanje branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prenosi Večernji list BiH.

 

Prigodnu molitvu za stradale u proteklome ratu izrekao je vojni kapelan fra Mario Ostojić.

 

Nakon polaganja vijenaca u Hotelu "Tomislav" održan je prigodni domjenak na kojem su se sudionici ratnih zbivanja prisjetili ratnih zbivanja i stradanja, te današnjeg dan 1992. godine kada je započela jedna od najtežih bitaka hrvatskih snaga u novijoj povijesti – bitka za Kupres u kojoj je poginulo ili nestalo 160 branitelja.

 

U obrani Kupresa sudjelovali su Kupreška bojna HVO-a, hrvatske postrojbe iz Tomislavgrada, trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) te hrvatski branitelji iz Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda, ukupno njih 2.500 naoružanih puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača, istaknuto je tom prigodom. Nakon sedam dana borbe i otpora nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres je pao u neprijateljske ruke 10. travnja 1992. godine.

 

Inače, središnja svečanost obilježavanja 14. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 27. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane održat će se 5. travnja u Kiseljaku.

 

U Tomislavgradu obilježena 27. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio