ZAGREB - ugrađen stent s umjetnim zaliskom

Datum objave: 10.04.2019   Broj čitanja: 231
U KBC-u Zagreb prvi je put obavljena ugradnja umjetnog zaliska u desni dio srca, odnosno plućnu arteriju, bez kirurškog otvaranja prsnog koša, a taj revolucionarni zahvat predstavljen je u utorak na Klinici za bolesti srca i krvnih žila.
ZAGREB - ugrađen stent s umjetnim zaliskom


Intervencija je učinjena 4. travnja na bolesniku starom 31 godinu, rođenom s teškom prirođenom srčanom greškom, koji je do sada prošao tri velika kardiokirurška zahvata, izvijestio je kardiološki tim KBC-a Zagreb na konferenciji za novinare, prenosi HRT.

 

Zahvat je stajao 30.000 eura, prvi je put izveden u Hrvatskoj, a većina zemalja u regiji ga ne radi.

 

- Taj je pacijent dio nove populacije bolesnika rođene s teškim srčanim greškama, koji zahvaljujući razvoju medicine odrastaju uz trajnu medicinsku skrb i ponovljene kirurške i intervencijske zahvate, pa ih zbog toga očekuje dug i kvalitetan život. Intervencijski zahvati bitno smanjuju rizik liječenja tih mladih ljudi, istaknula je pročelnica Zavoda za prirođene bolesti srca Maja Strozzi. Ona procjenjuje da u Hrvatskoj danas živi oko 10.000 ljudi s urođenim srčanim greškama.

 

U intervenciji je stent velikih dimenzija, na koji je sašiven zalistak biološkog podrijetla, u srce uveden preko vene u nozi i postavljen na mjesto prirodnog ili ranije ugrađenog umjetnog zaliska. Zahvat je znatno kraći i s manje komplikacija od klasičnog kardiokirurškog zahvata, dozvoljava vrlo brzi oporavak i otpust iz bolnice.

 

Desetak takvih pacijenata godišnje ima indikacije za ugradnju umjetnog zaliska bez otvaranja prsnog koša, a takvi zahvati ubuduće će se raditi isključivo u KBC-a Zagreb.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio