Ivo Josipović: Ispravno je bilo pobiti hercegovačke fratre na Brigu

Datum objave: 13.04.2019   Broj čitanja: 1874
U današnjoj skandaloznoj izjavi za riječki ‘Novi list’ bivši predsjednik Ivo Josipović pokušao je opravdati komunističke likvidacije katoličkih svećenika. Kao primjer takvim tvrdnjama naveo je staru tezu OZNA-e o "naoružanim franjevcima"...
Ivo Josipović: Ispravno je bilo pobiti hercegovačke fratre na Brigu

 

-Fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici. Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna djelovanja bili su legitiman cilj vojnih djelovanja - istaknuo je Ivo Josipović.

 

Ponavljajući teze kreirane s ciljem opravdavanja zločina još u eri Aleksandra Rankovića, on istodobno navodno žali "za svim ratnim žrtvama".

 

-Dakako, danas, s povijesnim odmakom, žalimo za svim žrtvama rata, ali moramo prepoznati što je bila čija uloga i tko je bio na pravoj a tko na krivoj strani - izjavio je Ivo Josipović u razgovoru za Novi list.

 

Podsjetimo, 6. veljače 1945., pripadnici II. proleterske brigade (zapovjednik Bruno Vuletić) strijeljali su šestoricu fratara zatečenih u župnoj kući u Mostarskom Gracu. Nakon ovladavanja samostanom na Širokom Brijegu, 07. veljače 1945., partizani su ubili 12 franjevaca zatečenih u podrumu samostana i protuzrakoplovnom skloništu. Sutradan, 08. veljače, partizanske su postrojbe uhitile skupinu od osam franjevaca koji su se od borbi bili sklonili u samostansku mlinicu. Na koncu, 11. veljače 1945., jedna skupina partizana iz sastava 8. dalmatinskog korpusa prekinula je nedjeljnu  Misu u Izbičnu (sjeverno od Širokog Brijega), odvela sa sobom trojicu  franjevaca i ubila ih na nepoznatom mjestu na putu prema Mostaru.

 

Iz sastava te skupine, posmrtni ostaci jednog od njih ekshumirani su iz masovne grobnice u Zagvozdu, dok se za ostale osnovano pretpostavlja kako su ubijeni na području Biokova i Mratova. Kao osoba odgovorna za prikrivanje partizanskih zločina u Biokovu u javnosti je spominjan Ante Josipović a kao organizator zločina na Mratovu spominje se Miko Tripalo.

 

Ovo je drugi napad u samo dva dana na hercegovačke franjevce, nakon slučaja navodne pedofilije kojeg su objavile Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće, a koje je veliki pobornik Ive Josipovića, a prethodno i Stipe Mesića.

 

Grude.com/Hrsvijet

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio