Grude: Prepuna crkva obilježila Cvjetnicu! Donosimo raspored u Velikom tjednu

Datum objave: 14.04.2019   Broj čitanja: 1402
Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje,u Katoličkoj Crkvi se slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
Grude: Prepuna crkva obilježila Cvjetnicu! Donosimo raspored u Velikom tjednu

 

Na sve četiri mise ove Cvjetne nedjelje crkva svete Katarine u Grudama bila je prepuna vjernika.

 

Donosimo raspored svetih misa i obreda u Velikom tjednu, na Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs.

 

Blagdan: Veliki četvrtak

Sveta misa

18.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

Molitveno bdijenje: od 21.00 do 23.00 sati

Vjernici se prisjećaju Posljednje večere, kada je ustanovljena euharistija i svećenički red. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: "Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?"

 

 

Blagdan: Veliki petak

Obredi Velikog petka (Ljubljenje križa)

16.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

Post i nemrs obvezni su tog dana.

 Na Veliki petak, zvona na crkvi svete Katarine, ni u ostalim crkvama neće zvoniti. Taj dan je spomendan Isusove muke i smrti, i jedini dan u godini kada nema svete mise. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

 

 

Blagdan: Velika subota

Sveta misa

20.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

Blagoslov hrane

 Velika subota, dan je tišine i molitve. Navečer, u 20.00 sati, kada počinje sveta misa u grudskoj crkvi, zazvoniti će sva zvona. Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Vjernici se okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs. Te večeri blagosloviti će se hrana koja se jede na sam Uskrs.

 

Blagdan: USKRS (Nedjelja)

Svete mise

Vrijeme: 7.30, 8.30, 11.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio